Linkovi

Susret hrvatskih sabornika s američkim kongresmenima na Capitol Hillu


Izaslanstvo hrvatskog Sabora predvođeno dopredsjednikom Lukom Bebićem sastalo se u Washingtonu s nekoliko američkih kongresmena. Na sastancima na Capitol Hillu razgovaralo se, između ostaloga, o hrvatskim naporima za učlanjenje u NATO savez i Europsku Uniju. Potpredsjednik Hrvatskog sabora Luka Bebić izdvojio je kao posebno zanimljiv susret s kongresmenom Joelom Hefleyem, šefom izaslanstva Zastupničkog doma američkog Kongresa pri Parlamentarnoj skupštini NATO saveza. "Vrlo otvoreno, vrlo sadržajno i prijateljski smo govorili o pristupu Hrvatske NATO savezu s naznakama da će poziv NATO saveza uskoro uslijediti. Naravno da se to nije moglo precizirati, ali mi već neke naznake očekujemo na sastanku u Rigi, na jesen. Kongresmena je zanimalo dokle smo došli u prilagodbi naših oružanih snaga," rekao je Luka Bebić.

Da su hrvatske snage spremne za NATO, nastavio je Bebić, pokazuje i njihovo sudjelovanje u mirovnim misija poglavito onoj u Afganistanu. Potpredsjednik Sabora je rekao kako se Hrvatska nada da će najkasnije 2008. godine dobiti poziv za članstvo u NATO savezu, a da bi do tada mogli biti dovršeni i pregovori za pristup Europskoj uniji. «Očekujemo da ćemo prije postati članovi NATO saveza nego Europske unije», naglasio je Bebić.

Na razgovoru sa senatorom Georgeom Voinovichem iz Ohioa razgovaralo se, između ostaloga, o uhićenju generala Gotovine. "Naglasili smo, i on je to priznao, da je hrvatska Vlada u pogledu generala Gotovine bila u pravu kad je tvrdila da on nije u Hrvatskoj. Ta vjerodostojnost tvrdnje Vlade je pokazala da se Hrvatskoj može vjerovati," rekao je Luka Bebić.

Izaslanstvo Hrvatskog sabora izvijestilo je članove američkog Kongresa da premijer Ivo Sanader namjerava na ljeto organizirati u Dubrovniku skup čelnika zemalja okupljenih u Američko-jadransku povelju, ali i brojnih gostiju, na kojem bi se razgovaralo o zajedničkoj suradnji na pitanjima obrane. Naslov skupa: «Upotpunjavanje južne dimenzije Europe – vrijednosti koje nas povezuju». Članovi američkog Kongresa izvješteni su i o naporima koje Vlada poduzima po pitanju povratka prognanika.

Bebić je, također, najavio da je dogovoren skori posjet Hrvatskoj senatora Georgea Voinovicha iz Republikanske stranke te demokrata Josepha Bidena. Inače, u sklopu boravka u Washingtonu hrvatsko izaslanstvo nazočilo je godišnjem govoru predsjednika Busha o stanju nacije. Taj skup ocijenili su superlativima kao iskustvo koje je valjalo doživjeti.

XS
SM
MD
LG