Linkovi

Bandić u posjeti gradonačelniku Washingtona


Washington i Zagreb su glavni gradovi i slični su po broju stanovnika. Sva sličnost tu prestaje. Washington ima poznati i novi kongresni centar, Zagreb - nema. Glavni američki grad ima dvije velike zračne luke na raspolaganju, Zagreb ima jednu malu. Toga je itekako svjestan zagrebački gradonačelnik Milan Bandić: "Nema nijednog grada kao središta turizma bez prave zračne luke i bez kongresnog centra. Zagrebu trebaju i jedno i drugo kao žednom voda. Mi moramo s vladom Republike Hrvatske ove godine započeti proširenje zračne luke, uložiti u zračnu luku i biti zračni koridor za jugoistok Europe, a time stvoriti i preduvjete za izgradnju kongresnog centra, jer grad Zagreb u ovoj godini mora krenuti u izgradnju kongresnog centra čime postajemo i glavna turistička destinacija za taj dio Europe."

Može li Zagreb nešto naučiti na primjeru Washingtona? Može! Gradonačelnik tog grada Anthony Williams kaže da dva grada imaju mogućnost za suradnju posebice na području gospodarstva i turizma. No, njegov grad godišnje posjeti 20 milijuna ljudi koliko recimo i Pariz, a washingtonski kongresni centar je koštao 850 milijuna dolara. «Gospodarstvo je ključno područje i ja sam gradonačelnikom razgovarao o turizmu koji predstavlja drugu po važnosti gospodarsku granu Washingtona,» kaže gradonačelnik Williams.

Bandić je Williamsa pozvao da posjeti Zagreb 31. svibnja na Dan grada, a washingtonski gradonačelnik je obećao da će nastojati doći ukoliko mu dozvole planirani poslovi. O mogućoj suradnji Milan Bandić če danas razgovarati sa suradnicima gradonačelnika Williamsa, ali tek nakon što bude nazočio tradicionalnom molitvenom doručku kojeg će predvoditi predsjednik Bush. Poslije Washingtona zagrebačko izaslanstvo putuje u Pittsburgh, zatim prelaze kanadsku granicu sa zaustavljanjima u Torontu, Montrealu i Ottawi.

XS
SM
MD
LG