Linkovi

Bakterije i astma


Doktor Martin Blaser i njegove kolege nedavno su završili drugi dio studije u kojoj su istraživali nastanak astme kod djece i prisutnost Helicobactera pylori. U ovom nastavku svoga rada započetog prije par godina i objavljenog 2007. doktor Blaser i njegov tim obradili su podatke prikupljene u vladinoj studiji koja se bavila zdravljem i prehranom sedam tisuća Amerikanaca u razdoblju između 1999. i 2000. godine.

"Naši su sadašnji rezultati potvrdili nalaze prijašnje studije, a dodali su i neka nova zapažanja. Upravo kao što smo opisali, postoji obrnuto proporcionalni odnos između Helicobactera pylori i astme kod djece", kaže Dr. Blaser.

I dok naš probavni sustav pruža utočište velikom broju bakterija, u želucu je do ne tako davno dominirao Helicobacter pylori. Kažemo 'dominirao' jer dok je nekada ovaj mikroorganizam bio prisutan kod svake osobe, upotreba antibiotika je frekvenciju smanjila na samo 5% američke djece.

"Čini se da se ova bakterija prenosi sa jednog člana obitelji na drugog. U slučaju djece, sa majke na djecu. No, ako majke više nemaju Helicobacter pylori, do prijenosa ne dolazi i broj se osoba u ukupnoj populaciji polako smanjuje", kaže Dr. Blaser.

Doktor Blaser ističe da njegov rad ne može razlučiti da li bakterija uistinu zaštićuje od astme ili je samo jedna od posljedica te zaštite. Kako bilo da bilo, veza je jaka i ovaj znanstveni tim je odlučan da nastavi sa svojim istraživanjima.

Rad možete u cjelini pročitati u stručnom časopisu The Journal of Infectious Diseases.

XS
SM
MD
LG