Linkovi

ArtBabble.org - web stranica tjedna


Jedna od sjajnih stvari u vezi Interneta je način na koji je on pomogao u približavanju kulture širokim masama ljudi. Premda nema zamjene izravnom doživljaju umjetničkog djela u muzeju, za one koji neće iz ovih stopa krenuti na put pogodan je posjet našoj ovotjednoj odabranoj web stranici.

Web stranica ArtBabble novi je sajt sa streaming videom, posvećen inovativnim i visokokvalitetnim video snimkama o umjetnosti i o umjetnicima. Taj je sajt također odraz suradnje nekih od vodećih umjetničkih ustanova u zemlji, koje su na taj način okupile svoje sadržaje na jednom mjestu", tako kaže Rob Stein, voditelj informatičkog odjela Umjetničkog muzeja u Indianapolisu, koji održava web stranicu www.ArtBabble.org. Među partnerima je, primjerice, i njujorški Muzej moderne umjetnosti. Video snimke na ArtBabbleu pružaju publici jedinstveni, vrlo detaljni pogled na sve aspekte stvaranja i izlaganja umjetničkih djela:

"Imamo razne vrste video snimaka, od intervjua s umjetnicima, preko predavanja o umjetnosti, kritičkih pregleda raznih izložaba, umjetničkih instalacija – neke od njih su stvarno sjajne! -, pa do profila osoblja koje radi u osiguranju umjetnina ili u upravi muzeja".

Dakle, na ArtBabbleu se može vidjeti svega i svačega. Mnogo toga za vidjeti, uključujući i ubrzanu snimku postavljanja divovske skulpture Richarda Serre u New Yorku. Rob Stein ističe da mnoge od tih video snimaka izgledaju daleko bolje nego što bi se očekivalo od interneta: "Jako smo se trudili da osposobimo sajt za streaming videa visoke rezolucije. Velik broj video snimaka je super-kvalitete, a ipak ih se može gledati na laptopu preko, recimo, bežične veze s internetom".

Vrijedi obratiti pažnju i na bilješke koje se vide sa strane svakog video snimka, jer one pružaju mnogo iscrpniji doživljaj umjetnika i njihovih djela.

XS
SM
MD
LG