Linkovi

AMIDEAST - program studija  američkih studenata na Srednjem Istoku


Na kampusima američkih sveučilišta posljednjih godina u porastu je zanimanje za Srednji istok. Kako bi udovoljila tom trendu privatna organizacija AMIDEAST razvija program u sklopu kojeg bi studenti iz Sjedinjenih Država mogli studirati na Srednjem istoku.

Od svog osnivanja 1951. godine, obrazovni djelatnici iz neprofitne organizacije AMIDEAST rade na jačanju kulturnih veza i razumijevanja između Sjedinjenih Država i Srednjeg istoka. Bivši američki veleposlanik u Siriji Theodore Kattouf, direktor AMIDEAST-a, kaže da ova organizacija ima jedinstvenu priliku da otvori nove kanale komunikacije između Amerikanaca i naroda Srednjeg istoka: "Sa svojim iskustvom i 23 ureda diljem regije, AMIDEAST zna kako to učiniti. Želimo uspostaviti sustav koji će odgovoriti na nove zahtjeve vremena. Naime, naša vlada želi učetverostručiti broj američkih studenata koji studiraju u inozemstvu - s nekih 225 tisuća na milijun pa možda i više. Washington bi volio kad bi više studenata odlazilo na Srednji istok".

Theodore Kattouf kaže da se sve veći broj mladih Amerikanaca upisuje na studijske programe o Srednjem istoku jer žele upoznati arapsku kulturu, a u nekim slučajevima, i svladati arapski jezik. Ambasador Kattouf vjeruje da bolje poznavanje srednjo-istočne kulture nije samo obrazovni cilj već i imperativ nacionalne sigurnosti: "Oduvijek sam vjerovao da kontakti ljudi iz različitih kultura i društava u većini slučajeva rezultiraju većim razumijevanjem, znatno većom tolerancijom te većom otvorenošću za drugu kulturu i društvo".

Takvo stajalište ambasadora Kattoufa podržavaju i Thomas Kean i Lee Hamilton, bivši supredsjedatelji Povjerenstva koje je istraživalo okolnosti terorističkih napada na Sjedinjene Države 2001. godine. Thomas Kean i Lee Hamilton napisali su u nedavno objavljenom novinskom komentaru da je duboko ukorijenjeno nerazumijevanje između Amerikanaca i naroda koji obitavaju na Srednjeg istoka 'ozbiljna prijetnja američkoj nacionalnoj sigurnosti'. Autori pozivaju američku vladu da ponovno uvede stipendiranje studenata koji uče arapski odnosno engleski, bolju međunarodnu razmjenu studenata kao i kvalitetniju bibliotečnu suradnju. Time će se – smatraju autori - Amerika približiti mladim Arapima i Irancima te im ponuditi obrazovanje i nadu. Programi AMIDEAST-a, vjeruju njihovi organizatori, podržavaju upravo te ciljeve. Američkim studentima oni nude poduku iz stranih jezika, omogućuju im život s arapskim obiteljima i interakciju s lokalnim stanovništvom uopće.

Jerry Bookin-Weiner u AMIDEAST-u vodi program studiranja u inozemstvu: "Naši programi imaju dvije komponente: jedna je učenje modernog standardnog arapskog jezika te učenje govornog arapskog u zemlji u kojoj studiraju. Druga komponenta su Srednjoistočni i Sjevernoafrički studiji. Studenti mogu učiti o povijesti i kulturi tih društava, politici i vjeri tih regija".

Premda se broj fakulteta koji nude Arapske studije u Sjedinjenim Državama udvostručio od 2002. godine, još uvijek manjka kvalitetnih programa studiranja u inozemstvu. Jerry Bookin-Weiner vjeruje da će novi projekt AMIDEAST-a ispuniti ovu prazninu. Obrazovni djelatnici iz AMIDEAST-a uvjereni su da će buduće generacije Amerikanaca – zahvaljujući ovakvim studijskim programima - bolje razumjeti kulturu, vjeru i politiku Srednjeg istoka.

XS
SM
MD
LG