Linkovi

Zaključen summit čelnika zemalja Azijsko-pacifičke regije


Čelnici zemalja Azijsko-pacifičke regije okončali su svoj dvodnevni skup u Sydneyu, u Australiji, s diskusijama oko slobodne trgovine, sigurnosti i obnovi razgovora o svjetskoj trgovinskoj razmjeni. Očekuje se da će sudionici summita o Azijsko-pacifičkoj ekonomskoj kooperaciji pozvati na nastavak prekinute takozvane Doha runde pregovora unutar Svjetske trgovinske organizacije koje je cilj bio smanjenje siromaštva. Ta je runda pregovora zapela na neslaganjima oko poljoprivrednih ograničenja i otvorenosti tržišta.

Jučer, dužnosnici su se složili oko zajedničkog rada na smanjenju ispuštanja stakleničkih plinova koji utječu na klimatske promjene, no nisu usvojili čvrsta ograničenja ispuštanja plinova. Kako je izjavio australski premijer John Howard, gospodarstva 21 zemlje azijsko-pacifičke regije složilo se oko – kako ih je nazvao – 'aspiracijskih' ciljeva u smanjenju ispuštanja stakleničkih plinova, pri čemu će svaka zemlja pridonijeti u skladu s vlastitim mogućnostima.

Aktivisti za zaštitu okoliša pozivali su na usvajanje točno određenih stopa smanjenja ispuštanja štetnih plinova, ali su se mnoge vlade – uključujući Sjedinjene Države, Kinu i Australiju – tome usprotivile. U njihovom priopćenju – nazvanom Deklaracija iz Sydneya – kao cilj se postavlja smanjenje 'intenziteta energije' za 25 posto do 2030. Intenzitet energije je mjera energetske efikasnosti ekonomije neke zemlje.

XS
SM
MD
LG