Linkovi

AP: Eugene Rodriguez


AP: Eugene Rodriguez
AP: Eugene Rodriguez
<!-- IMAGE -->

U seriji Americki profili predstavljamo covjeka po imenu Eugene Rodriguez. Iz skromnog izvanskolskog programa, koji je on zaceo u jednom siromasnom kalifornijskom mjestu, izrastao je vodeci kulturni centar koji sada predvodi u ozivljavanju meksickih glazbenih i plesnih tradicija, kako u Americi tako i u samom Meksiku.

Kulturni centar Los Cenzontles, koji je Eugene Rodriguez osnovao i čiji je direktor, nalazi se u jednom trgovackom kompleksu, okruzen s nekoliko diskonta. San Pablo u sjevernoj Kaliforniji siromasni je gradić kojeg muče problemi poput droge i kriminala. Svaki tjedan, na stotine mladih dolazi u centar, to sigurno utociste od nasilja, na satove plesa, pjevanja, gitare, umjetnosti i zanata.

“Revival” meksicke glazbe i umjetnosti bila je zadnja stvar na umu Eugena Rodrigueza dok je sâm odrastao u jednom predgradju Los Angelesa gdje je zivjela bjelacka srednja klasa. Treca generacija Amerikanca meksickog porijekla, Rodriguez je studirao i magistrirao klasicnu gitaru na konzervatoriju San Francisca. Bas kad je mislio da ce startati njegova karijera klasicnog glazbenika, u njegovoj je obitelji doslo do neocekivane tragedije i planove je trebalo prilagoditi novonastaloj situaciji: "Nasa je beba bila rodjena, ali sa srcanim defektom i pri operaciji je umrla. U takvim trenucima shvatite i kako je zivot krhak i kako moze biti kratak, covjek mora znati sto je to sto mu je najvaznije. Koliko god sam volio gitaru, osjecao sam da me ona nekako izolira, a i puno treba vjezbati za one rijetke prilike na pozornici kad uspostavljate kontakt s drugima".

S novcanom potporom Vijeca za umjetnost drzave Kalifornija, Rodriguez je osnovao Los Cenzontles centar za meksicku umjetnost u San Pablu, siromasnom mjestu sjeveroistocno od San Francisca. Centar je ubrzo dosao na glas kao sigurno mjesto za djecu, da se u njemu igraju, pisu zadacu, uce o meksickoj kulturi: "Vidio sam mnogo mladih koji su krenuli stramputicom. U mnogim smo slucajevima pokusali intervenirati, pomoci. Ponekad nismo mogli nista uciniti. Tuzno i zalosno. Ali nastavljate raditi s onima koji ostanu i trudite se imati sto je moguce vise uspjeha u radu, u nadi da ce to onda privuci i drugu djecu".

U zadnjih 20 godina, Eugene Rodriguez odgojio je na desetke mladih glazbenika te osposobio isto toliko nastavnika glazbe. Centar je za djecu organizirao nekoliko posjeta Meksiku, u podrucja u kojima su nastali glazbeno-plesni stilovi kao sto su corrido, ranchera, originalni mariachi.... tradicije koje su pocele izumirati, stilovi koje su i Meksikanci sve manje svirali, plesali, pjevali. Rodriguezova misija sada ukljucuje revitalizaciju starih glazbenih stilova tako sto njima poducava mlade koji ih potom izvode u Meksiku, kad ansambl Los Cenzontles ide na turneju: "Vidjeti starije ljude koji se te glazbe sjecaju, vidjeti njihove emocije, reakcije na nesto sto nisu culi desetljecima, to je bilo nesto izvanredno. Isto tako i reakcije mladih – bili su znatizeljni jer nisu znali o cemu se tu radi, nisu bili svijesni da je to njihova vlastita bastina. To sve samo potvrdjuje koliko je vazno da ljudi cuvaju i njeguju vlastitu kulturu, da ne dopuste da pop-kultura, iako sveprisutna, preplavi, proguta lokalnu".

Svake godine, ansambl centra nastupa na diljem Sjedinjenih Drzava i Meksika. Ansambl cine trenutni i bivsi polaznici programa centra Los Cenzontles. U ucionici, uce svirati na raznim glazbalima, citati i pisati note, i kako snimati u profesionalnom studiju: "Mnogi su s nama vec dugo vremena. Imamo jednu 15-godisnju djevojku koja nam je dosla kad su joj bile cetiri godine. Medju nastavnicima imamo nekoliko 30-godisnjaka koji su s nama poceli kad im je bilo osam godina. Sto ovo mjesto pruza? Nudi otvorena vrata, pruza djeci mogucnost da uce, da shvate u čemu su dobri i kakva se ljepota krije u njima. Uce takodjer da imaju obavezu prema sebi i prema svojim obiteljima, obavezu prema drustvu da mu necim doprinesu. Po mojem misljenju, centar opruza ono sto bi drustvo trebalo. Zalosno je, ali nema dovoljno ovakvih mjesta".

Ansambl Los Cenzotles nacinio je do sada oko 30 snimki. Njegov je zvuk privukao paznju mnogih u glazbenoj industriji. Eugene Rodriguez zeli sada replicirati taj model u drugim latino-američkim zajednicama i na taj nacin potaknuti slicne programe u umjetnosti, glazbi, kulturi, za dobro buducih generacija.

XS
SM
MD
LG