Linkovi

Wyland - slikar kitova


Wyland je rođen 1956., u Detroitu, središtu američke automobilske industrije. Ali ono što je Wylanda još kao dječaka inspiriralo, to su bila oceanska istraživanja Jacquesa Cousteaua. Pratio je njegove pustolovine na televiziji, šezdesetih i sedamdesetih godina. “ On je bio moj junak, moj idol. Za ocean je takvu strast gajio da ju je usadio i u cijelu jednu generaciju ljudi poput mene. Znao sam odmah da je ocean i moje mjesto,” kaže Wyland.

Wyland, medjutim, ocean nije ni vidio do svoje 14. godine, kad je s obitelji ljetovao u Kaliforniji. “Sjećam se – bili smo u mjestu Laguna Beach. Kad sam ugledao Pacifik, uronio sam u njega. Imao sam osjećaj kao dam sam se ponovno rodio. Kad sam izronio, zamislite, preda mnom se našao - kit. Bacio je vodu u zrak i onda zaronio, pokazavši veliku repnu peraju. Taj je prizor potpuno promijenio moj život.”

Deset godina nakon tog prvog susreta s kitom, Wyland je preselio u Laguna Beach. Kad je počeo kao umjetnik, bio je više gladan nego sit. Svog prvog kita, u pravoj veličini, naslikao je 1981., na zidu lokalnog hotela Laguna. Taj je mural označio početak Wylandove karijere, kao umjetnika i kao aktivista za zaštitu kitova i njihovog habitata.

“Kako je pokret za zaštitu okoliša rastao i jačao, tako je raslo i moje razumijevanje umjetnosti i postajao sam sve uspješniji. Umjetnost je tako snažan medij, može duboko utjecati na ljude,” kaže Wyland.

Kad mu je bilo 25 godina, Wyland je sebi dao 30-godišnje obećanje: Naslikat će 100 murala, s prizorima iz morskog života u gradovima diljem svijeta. Obećanje koje je sebi zadao, ispunio je, tri godine prije roka. Financijski uspjeh koji je postigao svojim slikama, skulpturama, crtežima, nadahnutima oceanom i morskim životom, omogućio je Wylandu osnivanje zaklade – Wyland Foundation – kojom podupire obrazovanje i projekte za zaštitu života u moru i morskog okoliša. Murale je radio besplatno, angažirajući na svom radu volontere i djecu. “Ako možemo privući djecu, inspirirati ih da budu bolji čuvari okoliša, onda imamo velike, stvarne šanse za zaštitu ljepota oceana,” tvrdi Wyland.

Završavajući svoj posljednji, stoti mural kita, Wylandu se pridružilo sedam tisuća djece iz 110 zemalja svijeta. Bilo je to u Pekingu, tijekom održavanja Ljetnih olimpijskih igara. Zajedno, naslikali su panele koji su se protezali gotovo kilometar kroz gradski park.

“Bio je to pravi maraton. Osjećao sam se kao sudionik umjetničke Olimpijade u zaštiti okoliša. Ali ne mogu riječima opisati osjećaj koji me je prožeo kad sam vidio svu tu djecu koja slikanjem prenose svoje osjećaje za more, za životinje, za prirodu, nema riječi kojima bih opisao zadovoljstvo koje me je ispunilo zbog prenošenja vlastite umjetnosti i znanja i poticaja na sljedeću generaciju", tvrdi Wyland.

Wyland je nedavno surađivao i s djecom u washingtonskim školama, a svoju je umjetnost predstavio izloživši je, za prolaznike, na Nacionalnom Mallu. I nastavlja istraživati morski život – voli plivati s kitovima i delfinima. Ocean je neiscrpna tema njegove umjetnosti. Zadao je sebi novo obećanje – izraditi stotinu skulptura, inspiriranih morskim životom i postaviti ih u gradovima diljem svijeta.

XS
SM
MD
LG