Linkovi

Nove mjere sigurnosti na britanskim aerodromima


Nove mjere sigurnosti na britanskim aerodromima
Nove mjere sigurnosti na britanskim aerodromima
<!-- IMAGE -->

U zračnim lukama u Londonu i Manchesteru postavljeni su novi uređaji za pregled putnika koji detaljnije pregledavaju njihovo tijelo. Ovaj potez odgovor je na neuspješni napad na američki putnički zrakoplov na Božić.

Stručnjak za zrakoplovstvo Chris Yates kaže da novi uređaji nisu jedino rješenje za sigurnosne probleme britanskih zračnih luka: "Uređaji za pregled tijela samo su jedan odgovor, ali ne i jedini. Tu postoje i druga pitanja na koja treba reagirati, kao i druge vrste tehnologije".

Novi uređaji snimaju tijelo, ispod odjeće, kako bi se utvrdilo da li putnik nešto skriva. Njihovu uporabu kritiziraju organizacije za građanska prava koje tvrde da se na taj način krši privatnost građana. Član britanskog parlamenta, Ben Wallace, nekadašnji djelatnik kompanije Qinetiq, koja proizvodi sigurnosne uređaje, kaže međutim da je to pitanje već uzeto u obzir: "Zabrinutost o privatnosti u ovom je slučaju nepotrebna. Već postoji softver koji ubacuje crvene trokute koji zaklanjaju pojedine dijelova tijela, na već skeniranoj slici tijela putnika. Uz ovu tehnologiju može se vidjeti unosi li putnik nešto sumnjivo, a onaj koji gleda u monitor ne vidi sve pojedinosti".

Još jedna mjera koju razmatra britanska vlada jest individualno profiliranje putnika. Ben Wallace kaže da će se putnike iz zemalja koje se smatraju visoko rizičnima pozornije motriti. Međutim, takvo profiliranje ne uzima u obzir jedino nacionalnost putnika: "Postoji dosta drugih čimbenika koji čine profil. Može biti da je važno iz koje zemlje netko putuje ili pak gdje je i kad putovao ranije. Može biti da valja obratiti pažnju na pitanje kako je plaćena karta – gotovinom ili kreditnom karticom. Tu je pitanje je li osoba ranije osuđivna. Zatim, valja vidjeti kako se netko ponaša prilikom ulaska u zrakoplov. Sve to zajedno čini profiliranje".

Wallace dodaje da je sigurnost na aerodromu u konačnici dobra onoliko koliko je kvalitetno osoblje koje na njoj radi: ukoliko ne investiramo u ljude i njihovu obuku i ako stalno ne pratimo njihov razvitak, onda ćemo i dalje imati slučajeve da u zrakoplov ulaze ljudi sa zabranjenim predmetima. Jer, za teroriste je dovoljno da samo jednog od njih posluži sreća.

Još jedna tehnologija je u razvoju – ona koja može identificirati različite tekućine. Nakon što je 2006. godine otkriven plan o rušenju zrakoplova na letovima London-Amerika zabranjeno je unošenje tekućina. Arnab Basu vodi kompaniju koja proizvodi strojeve za analizu tekućine: "Možemo razlikovati benignu od opasne tekućine u roku od 23 sekundi. Možemo pregledati sadržaj tekućine dok je u ambalaži - staklenkama, mutnim bocama, metalnoj ambalaži, limenkama…dakle u raznim vrstama ambalaže bez da istu otvaramo".

Britanska vlada kaže da će kasnije ove godine biti instalirani dodatni skeneri te će do kraja godine u svim zračnim lukama biti uvedeni uređaji za otkrivanje tragova eksploziva.

XS
SM
MD
LG