Linkovi

Gone Baby Gone - redateljski prvijenac glumca Bena Afflecka


Četverogodišnja djevojčica Amanda nestala je iz svog doma u Dorchesteru, radničkoj četvrti južnog dijela Bostona. Frustrirana načinom na koji policija vodi istragu – a možda i pomalo nepovjerljiva – Amandina se obitelj okreće Patricku Kenzieju, mladom privatnom detektivu, odraslom među njima, u toj istoj četvrti. Kako Patrick sve dublje uranja u istragu, on otkriva zapletenu mrežu zločina i korupcije koju treba čitavu 'počistiti' kako bi se našlo nestalu djevojčicu. On isto tako otkriva da su se na ispitu našli i njegov vlastiti moral i etičnost.

Debitantski redatelj Ben Affleck, koji je prije desetak godina podijelio oskara za scenarij s Mattom Damonom za film "Good Will Hunting", koautor je scenarija i za film "Gone Baby Gone". Affleck kaže da ga je privukla tema romana Dennisa Lehanea, no ističe da je napravio neke značajne promjene kada je odlučio režirati filmsku verziju te priče: "Kad sam prvi puta pročitao priču, mislio sam da ću je obraditi za samog sebe u glavnoj ulozi. Onda sam pišući scenarij shvatio da neću u njemu glumiti, nego da ga hoću režirati. Razmišljao sam koji bi glumac u dobi od 35 do 40 godina bio pogodan za tu ulogu i koga bih ja mogao naći za tu ulogu. Isto tako, nije mi se sviđala dob privatnog istražitelja – u toj dobi stvari koje vam se dogode ne odrede dalje vaš životni put, za to ste već prestari. Trebao mi je privatni istražitelj koji bio bio mlađi, do trideset godina, dakle ranjiviji na loše stvari. I tako sam si mislio koga bih mogao naći tko bi bio te dobi, sjajan glumac, iz Bostona i da ga mogu priuštiti s predviđenim budžetom."

Taj je glumac njegov mlađi brat Casey Affleck.

Casey Affleck kaže da njegov lik Patrick Kenzie možda pokazuje neke karakteristike tipičnog filmskog privatnog detektiva, ali da im je cilj bio prikazati ga realnije, manje glamurozno … onakvim kakvi jesu privatni istražitelji u stvarnom životu: "Postoji taj kinematografski stereotip privatnog detektiva … svi smo ga vidjeli milijun puta: stoji u sjeni, obvijen dimom cigarete, prati sumnjivce, sprema im zasjedu i, onda, redovna pucnjava. To je seksi i glamurozno, ali, prema našem iskustvu, to nije život pravog privatnog istražitelja. Većinu vremena oni provode za stolom, prikupljajući informacije po Internetu. Ima i malo 'rada na terenu', ali i to je – nazovimo to tako – ovozemaljski posao, običan radni dan, koji baš i ne donosi dobru plaću."

Upravo je to čitava ekipa i željela prikazati: mladog i relativno neiskusnog privatnog istražitelja, kojemu dotadašnji rad nije donio mnogo iskustva sa sivim područjima morala i etičnosti. Film "Gone Baby Gone" je snimljen na ulicama južnog Bostona sa lokalnim mještanima kao pozadinskim likovima.

U ostalim se ulogama pojavljuju: Amy Ryan kao dubiozna majka otete djevojčice, čija su ovisnost o drogi i neodgovorno ponašanje možda doveli do njezinog nestanka; Morgan Freedman kao policijski kapetan koga proganja vlastito iskustvo s otmicom djeteta; te, Ed Harris kao policijski detektiv odlučan da razriješi taj slučaj. Priča o nestalom djetetu ekranizacija je bestsellera američkog pisca Dennisa Lehanea. Glazbu za film je skladao Harry Gregson-Williams.

XS
SM
MD
LG