Linkovi

CIA ima široka ovlaštenja za slanje osumnjičenika za terorizam u druge zemlje (6/3/05) - 2005-03-06


Na naslovnici "New York Timesa" istaknuto mjesto zauzima članak o tajnom programu administracije predsjednika Busha da se osumnjičene teroriste prebaci na ispitivanje u druge zemlje. Taj program provodi Središnja obavještajna agencija, CIA, čije su ovlasti posljednje 3 godine toliko široke da niti ne treba tražiti odobrenje za pojedinačne slučajeve bilo od Bijele kuće, ili od Ministarstva pravosuđa, ili državnog tajništva, piše njujorški list citirajući sadašnje i bivše vladine dužnosnike.

Prema dužnosnicima, prebacivanje pritvorenika osumnjičenih za terorizam u zatvore u druge zemlje odvija se samo kao alternativa vrlo skupom pritvaranju u Sjedinjenim Državama. Posljednjih tjedana, međutim, neki bivši pritvorenici su tvrdili da su bili izloženi brutalnostima i nasilnom ispitivanju u zatvorima u Egiptu i drugdje. Inspektori unutrašnje kontrole vode istragu programa u CIA-ji, ali, administracija predsjednika Busha i dalje odbija uopće potvrditi postojanje programa. Prema nekim izvorima, piše "New York Times", od terorističkih napada u rujnu 2001, CIA je prebacivala između 100 i 150 pritvorenika iz jedne zemlje u drugu, uključujući Egipat, Siriju, Saudijsku Arabiju, Jordan i Pakistan.

Sa stranica "Washington Posta" saznajemo više o priči o subverzivnom zečiću Busteru, liku jedne dječje emisije s američke javne televizije. Već nekoliko mjeseci diže se prašina oko jedne epizode serije "Busterove razglednice" u kojoj crtani Buster obilazi mjesta i gradove Amerike i njezine žitelje predstavlja na djeci primjeren jednostavan i zanimljiv način. Problematična epizoda je ona u kojoj Buster posjeti kućanstvo koje ima dvije mame: lezbijski par i njihovo dvoje djece.

Ministarstvo prosvjete zatražilo je od producenata povrat novaca poreznika koji su bili utrošeni na tu epizodu, rekavši da mnogi roditelji ne žele da im djeca budu izložena takvom stilu života kakav je prikazan u toj epizodi "Bustera". Lokalne televizijske postaje su bez iznimke odbile emitirati spornu epizodu.

No, tu uskače Prezbiterijanska crkva – ti radikalni prezbiterijanci, šali se Post – koja je jučer organizirala prikazivanje za svoju pastvu: nekoliko stotina obitelji okupilo se na prijepodnevnoj projekciji uz sokove i krekere u velikoj neogotičkoj građevini na uglu ulice P i 22-ge ulice. Publika, većinom mlađa od 10 godina, kako piše Post, uopće nije zamijetila išta posebno u redovito zabavnoj epizodi u kojoj su ustvari saznali dosta o saveznoj državi Vermont.

XS
SM
MD
LG