Linkovi

Ujedinjeni Narodi i seksualno zlostavljanje (6/3/05) - 2005-03-06


Nakon najnovijeg niza optužbi za spolno zlostavljanje, Ujedinjeni narodi pokrenuli su istragu o navodima da su dva civilna policajaca, koji služe u mirovnim snagama svjetske organizacije, silovala jednu ženu u Gonaivesu na Haitiju. Mirovne snage Ujedinjenih naroda također su optužene za zlostavljanje i eksploatiranje žena i djevojčica u Burundiju i Demokratskoj republici Kongo.

Ujedinjeni narodi imaju više od 11 tisuća pripadnika mirovnih snaga u Demokratskoj republici Kongo. Vladini dužnosnici u Južnoj Africi, Maroku i Francuskoj poduzeli su mjere protiv vojnika i civila optuženih za spolno zlostavljanje ili eksploataciju dok su služili u snagama Ujedinjenih naroda u Kongu.

Prema novinskim izvješćima, pojedini djelatnici Ujedinjenih naroda začeli su veći broj djece u Kongu. Jedna žena rekla je novinarima: "Ujedinjeni narodi mi nisu mogli dati hranu ili novac za mojeg unuka. No, da Ujedinjeni narodi nisu poslali svoje vojnike ovamo, moja kćer ne bi ostala trudna."

Za svaku je osudu da bilo tko povezan s mirovnom misijom Ujedinjenih naroda traži žrtve među ženama i djecom koje Ujedinjeni narodi trebaju štititi. Oni koji su počinili ova zlodjela narušavaju reputaciju tisuća pripadnika mirovnih snaga koji časno obavljaju svoju dužnost u teškim i opasnim uvjetima.

Glavni tajnik Ujedinjenih naroda Kofi Annan izjavio je: "Ne možemo tolerirati niti jedan slučaj u kojem mirovne snage Ujedinjenih naroda nalaze žrtve među najugroženijima od nas." Sjedinjene Države odlučno podržavaju ovu politiku, čije provođenje Ujedinjeni narodi moraju osigurati.

Glasnogovornik Državnog tajništva Richard Boucher izjavio je da Sjedinjene Države surađuju s Ujedinjenim narodima kako bi se osiguralo da se navodi o prijestupima istraže i da krivci budu kažnjeni: "Ističem da su neki od ovih navoda vidjeli svjetlo dana jer su ih prijavili sami Ujedinjeni narodi, jer su Ujedinjeni ispitali neke optužbe i pronašli dokaze o postojanju problema, te su pokušali svratiti pažnju na probleme kako bi se oni ispravili, a krivci kaznili."

Sjedinjene Države, kazao je gospodin Boucher, pozivaju "zemlje koje imaju vojnike u snagama Ujedinjenih naroda da poduzmu disciplinske i pravne mjere protiv počinitelja i da ojačaju napore na prevenciji takvih djela."

XS
SM
MD
LG