Linkovi

Ljudska prava u Iranu (5/3/05) - 2005-03-05


: Američko državno tajništvo objavilo je najnoviji izvještaj o ljudskim pravima u svijetu. Američka dotajnica za globalna pitanja Paula Dobriansky govorila je o važnosti ovog pitanja za Sjedinjene Države.

"Promicanje ljudskih prava nije samo jedan element naše vanjske politike, već i temelj naše politike i glavno pitanje koje nas zanima. Izvještaji State Departmenta služe kao upozorenja diktatorima i korumpiranim dužnosnicima da iz civilizirani svijet promatra i da će snositi posljedice svojih akcija," kazala je.

TEXT: Gospođa Dobriansky izjavila je da su stanovnici Srednjeg istoka "sve svjesniji pomanjkanja slobode u njihovoj regiji, te da žarko žele okusiti slobodu koju uživaju drugi dijelovi svijeta".

"Ukoliko sloboda i demokracija funkcioniraju u muslimanskim zemljama poput Indonezije, Turske, Afganistana i Iraka, zašto one ne bi mogle postati norma u Iranu, Libiji, Siriji i Saudijskoj Arabiji?," upitala je.

U dijelu izvještaja State Departmenta koji se odnosi na Iran kaže se da se u protekloj godini nepoštivanje ljudskih prava od strane iranske vlade pogoršalo, te da iranska vlada i dalje ozbiljno krši ljudska prava." Slučajevi kršenja ljudskih prava uključuju prijeka pogubljenja, nestanke, mučenje i oštre kazne kao što su bičevanje i amputacije. Iranskim građanima uskraćuju se valjana pravna procedura i pravedno suđenje; nije im dozvoljeno da mijenjaju svoju vladu, a svećenički režim ograničava njihovu slobodu govora, tiska, okupljanja i vjere.

Michael Kozak, vršitelj dužnosti pomoćnika državne tajnice za demokraciju, ljudska prava i rad, kaže da je iranska vlada izgubila korak s promjenama koje se događaju drugdje, pogotovo na Srednjem istoku.

"Kada pogledate što se događa u Iraku, gdje su upravo održani izbori, kad pogledate što se događa na palestinskim teritorijima, gdje su upravo održani slobodni izbori, kada čujete egipatskog predsjednika kako barem govori o slobodnim izborima, i kada vidite da događaji u Iranu idu u suprotnom smjeru, da se onima koji ne se slažu s vladajućom klikom prostor djelovanja sve više smanjuje, vidjet ćete da se u izvještaju spominje da se u Iranu ljudi nisu mogli kandidirati za izbore," ističe Kozak.

Michael Kozak dodaje: "Iran ima realni problem. Želi biti poštovani član obitelji nacija, ali ne čini ono što bi trebalo da uđe u tu obitelj."

XS
SM
MD
LG