Linkovi

Davis Cup: Hrvatska - SAD 1-1 (5/3/05) - 2005-03-05


Prvi dan Davis Cup natjecanja između Hrvatske i Sjedinjenih Država donio je i jednoj i drugoj momčadi po pobjedu i poraz. Ivan Ljubičić je s čak 3:0 svladao Andrea Agassija, a Andy Roddick s 3:1 Maria Ančića.

Bio je to veliki dan za Ivana Ljubičića i dan razočaranja za Andrea Agassija koji nije sakrivao da ga ovaj poraz od 3:0 na domaćem terenu itekako razočarao. Ljubičić je, pak, potvrdio da njegovo samopouzdanje pred meč nije bilo uzaludno.

O tome je govorio i u interviewu za Glas Amerike: "Mislim da je ovo samo potvrda rezultata što sam ih ostvario na početku sezone. Ove sezone sam, osim Australian Opena, zbilja odigra sve turnire fenomenlno. Izgubio sam u tri finala, dva puta od Rogera Federera i jednom od Joachima Johansona, sto se doista može prihvatiti. Ali, ovaj protiv Agassija samo pokazuje gdje mi je mjesto. Ja sam to ponavljao posljednjih tjedana rekavši da mi je mjesto u samom vrhu svjetskog tenisa te da trebam samo dalje raditi i igrat svoj tenis. Rezultati će dolaziti. Imam osjećaj da ovo nije trenutačna forma i trenutačno samopouzdanje i da je to nešto što sam gradio godinama i da je to jednostavno još jedna stepenica na koju sam stigao."

Drugi meč je donio Amerikancima olakšanje, a Hrvatima je splasnuo entuzijazam i optimizam koji je bio na visokoj razini poslije Ljubičićeve pobjede nad Agassijem, te nakon što je Ančić protiv Roddicka dobio prvi set. No, to je bio sve, jer Roddick je promijenio taktiku, povukao se nazad dva-tri metra, a Ančić nije ništa mijenjao u svojoj igri. Osim toga servis mladog Splićanina nije bio uobičajeno dobar, a kada nemate odličan servis u meču protiv Andya Roddicka, onda se gubi meč. No, Roddicka sada muči što i kako s Ljubičićem u nedjelju: "Ivan igra do sada u ovoj godini sjajno. Tu nema nimalo sumnje. Pobjeđuje kvalitetne igrače i pokazuje razinu postojanosti kakvu nije pokazivao ranije. Igra s mnogo samopouzdanja i misli da može svakog pobijediti. I za to ima dobre rezultate...To ce biti težak meč za mene, ali i ja sam prilično dobar. Dakle, bit će to dobar meč."

Sve su oči sada uprte u igru parova u kojoj će hrvatski dvojac Ljubičić-Ančić zaigrati protiv američkih blizanaca Boba i Mike-a Bryana, koji su godinama u vrhu svjetskog tenisa u igri parova. U nedjelju igraju još dva pojedinačna susreta: Ljubičić-Roddick te Agassi – Ančić. Ovaj Davis cup meč prati veliki broj gledatelja, među njima i poveći broj, prilično glasnih, navijača Hrvatske. Dakako, riječ o ponajviše o Amerikancima hrvatskog podrijetla koji kažu da ne mogu izgubiti, jer oni su Amerikanci koji ovog puta navijaju za zemlju svojih predaka.

Sjedinjene Države posljednji su put osvojile Davis Cup 1995.

XS
SM
MD
LG