Linkovi

SAD: Sve više investicija iz muslimanskih zemalja (4/3/05) - 2005-03-04


Neke vrlo popularne američke tvrtke u vlasništvu su banaka iz muslimanskih zemalja. Ogromna većina mušterija popularnog lanca kafića Caribou nije niti svjesna da im kavu prodaje tvrtka čiji su vlasnici Islamska banka Bahreina i američko-arapska investicijska tvrtka Crescent Capital.

Atmosfera u kafiću Caribou u centru Atlante vrlo je žustra. Posao ide dobro. Zarada ovog lanca kavana prošle je godine narasla za 30 posto. Direktor Michael Coles zaslugu za ovo nalazi u poljepšanom izgledu kafića, boljem sustavu nagrađivanja uposlenih, ali i angažmanu vlasnika mreže Caribou – Islamskoj banci iz arapske države Bahrein.

Bili su voljni dopustiti nam da izvedemo i neke poslovno riskantne poteze. Ponašali su se upravo onako kako se ponaša idealni financijski partner – pomogli su, ali se nisu mnogo miješali u naše poslovanje," kaže Coles.

Islamska banka iz Bahreina je u posljednjih pet godina u Caribou investirala oko 85 milijuna dolara. Mnoge firme koje posluju u Sjedinjenim Državama u stranom su vlasništvu. Investicije iz islamskih zemalja jedinstvene su po tome što se one provode u skladu s šerijatskim pravom, koje zabranjuje ulaganje u djelatnosti vezane uz alkohol, kockanje ili prostituciju. Uz to, zarada se ne ostvaruje putem kamate – koju šerijatsko pravo također zabranjuje – već na druge, kreativnije načine, kaže Mohammed Chowdhury, direktor inevsticijskog odjela ove banke iz Bahreina.

"Poslujemo po načelu najma. Tvrtka koju mi kupimo proda našoj banci vlastite zgrade, strojeve, opremu… Mi sve to pak ponovno iznajmimo toj istoj tvrtci. Tako umjesto na kamatama zarađujemo na najmu prostorija i opreme," objašnjava Chowdhury.

Na isti je način banka iz Bahreina postala vlasnik jednog newyorškog lanca diskontnih robnih kuća te lanca Church’s Chicken, mreže restorana brze hrane. Sam Hayes, professor poslovanja na Sveučilištu Harvard, procjenjuje da su islamske investicijske firme širom svijeta uložile više od 200 milijardi dolara. Firmama koje su u vlasništvu banaka iz muslimanskih zemalja ponekad je teže poslovati u Americi, pogotovo nakon terorističkih napada od 11. rujna. Primjerice, prije tri godine internetom se proširila glasina da je lanac kavana Caribou neizravno povezan s teroristima. Naime, jedan od vjerskih savjetnika bahreinske banke dao je niz izjava protiv Izraela. Iako ga je banka odmah otpustila, poslovna šteta bila je očita – kaže Michael Coles.

"U vjerojatno svakom gradu u kojem postoji naša kavana bilo je problema, no s vremenom to je prošlo. Trajne posljedice bile su očite jedino na jednoj lokaciji u Chicagu, odakle smo morali otići," kaže Coles.

Islamska banka Bahreina i njezina američka investicijska podružnica Crescent Capital odlučili su promijeniti poslovno ime firme. Od sada će se nazivati Arcapita. Kažu da im cilj nije bio “izbaciti” riječ “islamski” iz imena tvrtke. “Arcapita” jednostavno zvuči bolje, prepoznatljivije na svim meridijanima svijeta – rekao je direktor američke podružnice ove arapske tvrtke

XS
SM
MD
LG