Linkovi

Američki znanstvenici protiv istraživanja 'opskurnih mikroba' (4/3/05) - 2005-03-04


Više od 750 američkih znanstvenika poslalo je peticiju direktoru Nacionalnog instituta za zdravstvo prosvjedujući zbog – kako kažu – otimanja desetaka milijuna dolara za znanstvena istraživanja uzročnika glavnih zdravstvenih problema američkog stanovništva. Taj se novac – kažu potpisnici peticije - od 2001. godine prelijeva u istraživanja opskurnih mikroba za koje vlada strahuje da bi mogli biti korišteni u bioterorističkom napadu.

Gnjevni znanstvenici – među kojima su dvojica Nobelovaca, kao i jedan biolog koji će upravo ovaj mjesec primiti iz ruke predsjednika Busha Nacionalnu medalju za znanost – kažu da su grantovi za istraživanje uzročnika antraksa i pet drugih bolesti, koje su rijetke ili ih uopće nema u Sjedinjenim Državama, povećani petnaestorostruko od 2001. U istom periodu, grantovi za proučavanje bakterija koje nisu povezane s bioterorizmom – uključujući i uzročnike tuberkuloze i sifilisa – smanjeni su za gotovo trećinu, kaže se u peticiji.

'Skretanje sredstava za znanstvena istraživanja s projekata od velike važnosti za javno zdravlje na projekte koji su vrlo važni za obranu od bioloških napada, ali malo važni za javno zdravlje, predstavlja flagrantno mijenjanje prioriteta Nacionalnog instituta za zdravstvo, kao i krizu za mikrobiološka istraživanja koja se financiraju iz društvenih sredstava,' piše u peticiji. Pismo je potpisalo 758 znanstvenika čiji se rad financira grantovima Nacionalnog instituta za zdravstvo ili sudjeluju u radu panela koji distribuiraju ta sredstva na polju mikrobiologije.

XS
SM
MD
LG