Linkovi

Američko gospodarstvo: veća produktivnost, manje neuposlenih (4/3/05) - 2005-03-03


Broj Amerikanaca koji se po prvi put prijavljuju za pomoć za neuposlene prošli je tjedan pao na 310 tisuća, kao što se i očekivalo ukazujući na kontinuirani oporavak američkog tržišta rada. U ovom trenutku pomoć za neuposlene u Sjedinjenim Državama prima dva milijuna i 670 tisuća osoba.

***

U četvrtom tromjesečju prošle godine produktivnost je u Sjedinjenim Državama rasla bržim tempom negoli se to ranije smatralo. Prema najnovijim podacima američkog Ministarstva rada porast produktivnosti bio je 2,1 posto, prilagođeno godišnjoj stopi, dok su troškovi rada povećani za 1,3 posto. Prvotni podaci o rastu produktivnosti u posljednjem tromjesečju prošle godine govorili su o 0,8 posto.

***

Američki lanci dućana objavili su podatke o prometu za veljaču i – kako se čini – većina je zabilježila povećanje prodaje, što se uglavnom pripisuje finalnoj utakmici američkog nogometa početkom mjeseca. Potrošači su kupovali za taj tradicionalni vikend povećane zalihe hrane i različitih proizvoda za zabavu. Rezultati za veljaču vjerojatno bi bili još pozitivniji da krajem mjeseca nije bilo nekoliko snježnih nevremena koja su držala kupce podalje dućana. Najveći lanac robnih kuća na svijetu Walmart zabilježio povećanje prometa od 3,8 posto, dok je lanac trgovina namještajem Pier 1 Imports povećao prodaju za čak 15,3 posto.

XS
SM
MD
LG