Linkovi

NYT: Bushovi prioriteti u raskoraku s većinom zemlje (3/3/05) - 2005-03-03


Predsjednik Bush je u ozbiljnom raskoraku s većim dijelom zemlje što se tiče prioriteta bilo na vanjskopolitičkom ili domaćem planu, piše "New York Times" o rezultatima najnovijeg ispitivanja stavova javnosti koje je provela ova novinska kuća u suradnji s televizijskom mrežom CBS. Američki građani se sve više protive predsjednikovom planu o reformiranju sustava državne mirovinske zaštite i sve su nervozniji zbog – kako je doživljavaju – predsjednikove nesposobnosti da donese prave odluke o tom sustavu.

Anketa pokazuje – piše njujorški list – kako je malen napredak predsjednik učinio u naporima da osigura podršku javnosti za svoj prijedlog djelomične privatizacije mirovinskog fonda: unatoč jake promičbe, broj pristaša njegovog plana jednak je kao što je bio kad se to prvi puta spomenulo, prije pet godina. Danas, 69 posto ispitanika smatra da je ideja o privatizaciji državnih penzija – loša! 45 posto ih smatra da bi time državni mirovinski sustav prošao gore nego da se ništa ne učini.

Po pitanju proračunskog deficita, rezultati su daleko gori: 90 posto ispitanika smatra da je to ozbiljno ili jako ozbiljno pitanje, a 60 posto – među kojima i 40 posto samoproglašenih konzervativaca! – ne odobrava način na koji se predsjednik nosi s tim problemom. Niti predsjednikova vanjska politika u "Timesovoj" i CBS-ovoj anketi ne pokazuje znatno bolje rezultate. Unatoč iračkih izbora koji su naveli 53 posto ispitanika da ocijene da stanje s Irakom stoji bolje nego ranije, 42 posto Amerikanaca smatra da bi bilo bolje da se predsjednik pozabavio problemom Sjeverne Koreje prije nego što je krenuo u invaziju Iraka.

I, na kraju, iz najtiražnijeg američkog dnevnika "USA Today": Amerikanci koji su skloni poslati svoje porezne prijave rano – dakle prije 14. travnja – dobivaju sve više novaca natrag: ove godine, prosječan povrat onima koji se već poslali porezne prijave iznosi 2 tisuće 436 dolara, gotovo 10 posto više nego lani. Isto tako, ove godine, po prvi puta, više od polovice poreznih prijava bit će poslano elektronski, isključivo putem kompjutera i Interneta.

XS
SM
MD
LG