Linkovi

Protiv prebrze vožnje - radarom u invalidskim kolicima (5/3/05) - 2005-03-03


Prvo bijahu automobili, onda oni koji voze prebrzo, a, na kraju, policija u pokušaju da uhvati 'prežurne' vozače i oglobi ih. Koliko li je samo filmova imalo scenu u kojoj se policajac na motociklu, sakriven uz autocestu, upućuje u potjeru za automobilom koji je prozujao pokraj njega.

Slijedeći korak je bio radar, na koji su ljubitelji brzine odgovorili detektorima radara. Doduše, detektori nisu puno koristili ukoliko se prebrzom automobilu prišuljavao policajac u neobilježenom vozilu, vlastoručno mjereći sve one kilometre na sat iznad dozvoljene granice. Nakon radara, policajci, oboružani 'štopericama', u malim su zrakoplovima ili helikopterima pratili vozače iz zraka dok bi njihovi uniformirani kolege na cesti čekali prijestupnike i globili ih.

Bitka ZA i PROTIV prevelike brzine pretvorila se u natjecanje u maštovitosti. Zabilježeno je da su u nekim mjestima policajci preodjevali velike lutke u uniforme i stavljali ih za volan patrolnog automobila parkiranog uz autocestu. Lutke nisu uspijevale uhvatiti prebrze vozače, ali je sigurno da su mnoge usporile. U velikim gradovima, već nekoliko godina, stranu zakona zastupaju kamere koje automatski fotografiraju registarske pločice prebrzih vozila. Više nema rasprava s policajcima na cesti: uplatnica za globu stiže poštom.

No, vjerojatno bi prvo mjesto po maštovitosti progona vozača s prevelikom sklonošću papučici 'gasa' pripalo policijskom naredniku Peteu Camachu. On patrolira mjestom Rio Rancho, u New Mexicu, ne u svojem patrolnom automobilu, nego u invalidskim kolicima s baterijskim motorom. Na rubu ceste ili po pločnicima, on se vozi sa sijedom perikom na glavi, otrcanim odijelom i dekom na krilu.

Pod dekom, međutim, kriju se ručni radar i radio kojim je u vezi sa svojim kolegama. Kada netko prebrzo projuri pokraj njega, on samo radijem pozove kolege i za čas prekršitelja zaustavlja prometna patrola. U prva tri dana svoje akcije, narednik Camacho oglobio je 60 prekršitelja i u vječnoj igri lovice između zakona i prebrzih vozača upisao veliki plus za svoju stranu. Doduše, u tim su krajevima trenutno u očima nekih vozača invalidi na prilično lošem glasu.

XS
SM
MD
LG