Linkovi

'Mala plaća' nije najveći problem (3/3/05) - 2005-03-02


Zaposleni Amerikanci sve više i više rade a i prilično su nervozni zbog novih tehnologija koje ih često na rdnom mjestu čine "suvišnima". Uz to, Amerikanci su sve nezadovoljniji svojim poslom - u usporedbi s razdobljem od prije desetak godina.

Trenutno je polovina američkih uposlenika "sretna" sa svojim poslom, za razliku od 59 posto 1995. godine. Od zadovoljnih, 14 posto je, kako kažu, "jako sretno" na svom radnom mjestu. Doduše, svi ti najsretniji su stariji od 65 godina.

Najveći pad zadovoljstva sa svojim poslom zabilježen je u dobnoj skupini od 35 do 44 godine, te među uposlenicima koji zarađuju između 25 i 35 tisuća dolara godišnje.

Kako objašnjavaju stručnjaci tvrtke Consumer Research Center, koja je provela ispitivanje, iza ovakvog dugoročnog pada zadovoljstva s poslom kriju se nagle promjene u tehnologiji, pritisak poslodavaca za sve većom produktivnošću, kao i promjena u načinu razmišljanja samih uposlenika.

Kada se pogleda s kojim su aspektima posla ljudi najnezadovoljniji, vidi se da plaća nije najveći problem, premda je samo trećina ispitanika izjavila da je njom zadovoljna. Mnogo veće nezadovoljstvo izaziva sistem dodatnog financijskog nagrađivanja, sustav koji određuje tko će napredovati a tko ostati u istoj platnoj kategoriji, te zdravstveno i mirovinsko osiguranje. Negativni faktori su i stres, kao i činjenica da zaposleni sve češće svoje radne zadatke moraju obavlajti i kod kuće, nakon povratka s radnog mjesta.

XS
SM
MD
LG