Linkovi

Kreativni poslovni telefonski imenici (2/3/05) - 2005-03-02


Većina telefonskih imenika u svijetu ima odjeljak žute boje … ili plave … ili ružičaste … koji obuhvaća poslovni telefonski imenik. U američkim velikim gradovima, to su čitavi debeli zasebni imenici, nazvani 'žute stranice'. Kompanije su u tim knjigama svrstane u kategorijama – od abdominalnih steznika do zoološkog vrta. Uz dodatnu doplatu, kompanije mogu uz svoje telefonske brojeve u imeniku imati i čitav oglas za svoje usluge.

Ovih dana, žuti imenici pate od jake konkurencije u vidu mobilnih telefonskih kompanija i Interneta, gdje se telefonski brojevi traženih biznisa izlistaju u tren oka. No, tradicionalni imenik preživljava upravo zato jer postoji kao stvarni predmet, a ne kao kibernetski entitet: može ga se držati u rukama i pregledavati do mile volje dok se ne pregledaju svi mogući vodoinstalateri, krovopokrivači ili osiguravajuće kompanije. Ono što se, međutim, mijenja jako brzo, u skladu s vremenima, su kategorije pod kojima su poredani biznisi. Više se u njima ne mogu naći nazivi poput 'disko klubovi', ili 'drive-in kino' ili 'led – dostava u kuću', ili, nekad vrlo važan, 'pisaći strojevi – popravak'. Sada, umjesto njih, imamo: 'bušenje dijelova tijela', 'izbjeljivanje zuba, 'satelitska oprema' ili 'usluge za usamljena srca'.

Kako izvješćuje Associated Press, u 'žutom imeniku' postoji vrlo 'trendy' kategorija koja zasigurno nije bila među poslovnim djelatnostima u vrijeme kada su se oglašavale usluge voštenja brkova. Tu je kategoriju stvorila jedna žena iz Richmonda, u Virginiji. Ona je organizator … organizator stvari u vašem stanu ili uredu, pa čak i organizator čitavog života svojih klijenata. No, ne može je se naći pod 'organizator'. Zahvaljujući tome što za reorganizaciju koristi drevno kinesko umijeće aranžiranja predmeta u cilju poboljšanja sretnih izgleda korisnika prostora, njezin se biznis nalazi pod naslovom 'feng shui'.

XS
SM
MD
LG