Linkovi

Postpartalna depresija ne ovisi o obliku poroda (1/3/05) - 2005-03-01


Suprotno nalazima nekih ranijih studija, žene koje rode pomoću carskog reza nisu nimalo manje u opasnosti od postpartalne depresije od onih koje rađaju normalno, pokazuje jedna nova studija.

Neki su znanstvenici sumnjali da težak porod jednako kao i hitni kirurški zahvat u cilju okončanja poroda povećava rizik za rodilju da pati od depresije. Dosadašnje studije koje su se bavile tim pitanjem nisu, međutim, donijele jasne i nedvojbene odgovore. Nova studija, koju su proveli Deirdre J. Murphy, sa Sveučilišta Dundee u Škotskoj, i njezini kolege, obuhvatila je anketom 14 tisuća žena, koje su ocjenjivale vlastito psihičko stanje osam tjedana nakon poroda.

Kako se pokazalo, postpartalna depresija podjednako pogađa rodilje kojima je porod okončan carskim rezom kao i one kod kojih je protekao normalno, vaginalno.

U zaključcima studije se preporuča jednaka preventivna djelatnost kod rodilja s rizikom postpartalne depresije bez obzira na način rađanja čeda. Čak niti izborni carski rez, dakle onaj koji nije izveden zbog hitne indikacije, ne štedi od rizika depresije, pišu znanstvenici u časopisu "British Medical Journal".

XS
SM
MD
LG