Linkovi

Američki radnici sve nezadovoljniji (1/3/05) - 2005-03-01


Američki uposlenici, natjerani da sve više i više rade i prilično nervozni zbog novih tehnologija i drugih promjena, značajno su manje zadovoljni sa svojim poslovima nego što su bili prije desetak godina, pokazuje jedno novo ispitivanje.

Trenutno je polovina američkih uposlenika sretna sa svojim poslovima, za razliku od 59 posto 1995. godine. Od zadovoljnika, 14 posto je, kako kažu, jako sretno na svom radnom mjestu. Doduše, svi ti najsretniji su stariji od 65 godina.

Najveći pad nezadovoljstva sa svojim poslom zabilježen je u dobnoj skupini od 35 do 44 godine, te među uposlenicima koji zarađuju između 25 i 35 tisuća dolara godišnje.

Kako objašnjavaju stručnjaci tvrtke Consumer Research Center, koja je provela ispitivanje, iza ovakvog dugoročnog pada zadovoljstva s poslom kriju se nagle promjene u tehnologiji, pritisak poslodavaca za sve većom produktivnošću, kao i promjena u stavovima samih uposlenika u smislu očekivanja koja se postavljaju na vlastiti posao.

Kada se pogleda s kojim aspektima su ljudi najnezadovoljniji, vidi se da plaća nije najveći problem, premda je samo trećina ispitanika izjavila da je zadovoljna s plaćom. Mnogo veće nezadovoljstvo izaziva sistem dodatnog financijskog nagrađivanja, način napredovanja na poslu, te zdravstveno i mirovinsko osiguranje. Negativni faktori su, isto tako, i stres, kao i sve veća prisutnost posla kod kuće.

XS
SM
MD
LG