Linkovi

Smrt iračkog novinara (1/3/05) - 2005-03-01


Abdul Hussein Khazal al-Basri i njegov trogodišnji sin Mohammed ubijeni su dok su izlazili iz svojeg doma u Basri na jugu Iraka.

Al-Basri je bio dopisnik al-Hurre, satelitske televizijske mreže na arapskom, koju financiraju Sjedinjene Države. Al-Hurra je osnovana u veljači 2004. s ciljem da stanovnicima Srednjeg istoka donese objektivne vijesti i informacije. Kako je rekao predsjednik George Bush, al-Hurra je osnovana "kako bi se raskrinkala propaganda puna mržnje koja puni programe medija u muslimanskom svijetu." Glasnogovornik američkog Državnog tajništva Adam Ereli komentirao je ubojstvo dopisnika al-Hurre.

"Abdul Husein je, poput tako mnogo drugih novinara, riskirao svoj život da bi drugi diljem svijeta mogli bolje razumjeti povijesne promjene koje se upravo događaju, te da bi mogli bolje shvatiti pravo lice terora, koje želi spriječiti ljude poput Abdula Husseina i desetke nedužnih Iračana da istupe sa svojim mišljenjima, da sudjeluju u odlučivanju o svojoj budućnosti," izjavio je.

Ereli je dodao da je ubojstvo Abdula Husseina Khazala al-Basrija i drugih novinara dio nastojanja da se uništi nova sloboda Iraka.

"Incidenti poput ovoga mogu poslužiti samo da bi nas podsjetili za što se mi svi borimo u Iraku i mogli bi nas potaknuti da udvostručimo svoju odlučnost i predanost, kako oni koji čine ovakve zločine, ne bi uspjeli," kazao je glasnogovornik Ereli.

Od svrgavanja Saddama Husseina, teroristi su izveli niz samoubilačkih bombaških napada, otmice i pogubljenja, sve u nastojanju da potkopaju stabilnost i obnovu Iraka. No, nedavni izbori za nacionalnu skupštinu u Iraku pokazali su da većina Iračana želi slobodu zasnovanu na demokratskim vrijednostima i slobodi. Predsjednik Bush je izjavio da irački narod "nije dozvolio da ga zastraše nasilnici i ubojice. On je pokazao pravu hrabrost koja uvijek predstavlja temelj samouprave."

XS
SM
MD
LG