Linkovi

Egipatski reformist još uvijek u zatvoru (28/2/05) - 2005-02-28


Neovisna egipatska organizacija za ljudska prava upozorila je da je život Aymana Noura možda u opasnosti. Nour je zatvoreni predsjednik egipatske liberalne Stranke sutrašnjice. Nour je dijabetičar koji pati od zdravstvenih problema. Njegova supruga izjavila je za Reuters da se, nakon što ga je egipatska policija ponovno ispitivala 21. veljače, "znojio, da je povraćao i držao se za lijevu ruku." Uprava zatvora odbila je zahtjev njegovog liječnika da ga se uputi u bolnicu. Umjesto toga, prebačen je u zatvorsku kliniku.

Ayman Nouri je uhićen krajem siječnja pod optužbom da je falsificirao peticije koje su dovele do legalizacije njegove Stranke sutrašnjice. Međutim, neovisni egipatski odvjetnici kažu da su te optužbe neutemeljene. Nour je vodio kampanju protiv plana egipatskog predsjednika Hosnija Mubaraka da produži svoj 24-godišnju vladavinu još šest godina kroz referendum tijekom godine, na kojem je trebao biti jedini predsjednički kandidat.

Dan prije Nourovog uhićenja, policija je na Sajmu knjige u Kairu uhitila tri aktivista koji su dijelili letke pozivajući javnost na prosvjedni skup protiv Mubaraka. Policija je također zaplijenila deset studenata egipatskog Sveučilišta Minufiya, zbog, kako je rečeno, dijeljenja letaka protiv predsjednika Mubaraka.

Sjedinjene Države pozvale su egipatsku vladu da pusti na slobodu Aymana Noura.

Predsjednik George Bush izjavio je da Sjedinjene Države i njihovi saveznici pozivaju prijateljske vlade Srednjeg istoka da otvore svoje političke sustave.

"Europa i Amerika ne bi trebale očekivati ili tražiti da se sve reforme dogode u isto vrijeme – to se nije dogodilo ni u našoj povijesti. Mojoj zemlji trebale su duge godine da bi uključila manjine i žene u puno obećanje Amerike - a ta borba nije završila. Ipak, naša očekivanja moraju biti realistična, naši ideali moraju biti čvrsti i jasni. Moramo očekivati više standarde od naših prijatelja i partnera na Srednjem istoku," izjavio je.

Predsjednik Bush je rekao da "velika i ponosna egipatska nacija, koja je pokazala drugima put prema miru na Srednjem istoku sada može pokazati drugima i put prema demokraciji na Srednjem istoku."

XS
SM
MD
LG