Linkovi

'Ljekarna prirode' (27/2/05) - 2005-02-27


Jedna nova izložba u Sjedinjenim Državama u novom svjetlu pokazuje ključnu ulogu mnogih biljaka u liječenju brojnih zdravstvenih smetnji.

Posjetiteljima ove izložbe pruža se pogled izbliza na biljke s nekoliko kontinenata, čija je ljekovitost pomogla pri liječenju svakojakih bolesti, od obične prehlade, pa do raka. Direktor konzervatorija Scott Medbury kaže da je izložba poučna za sve uzraste.

"Kada djeca dođu ovdje, ona praktički prođu kroz pravu istraživačku ekspediciju da bi otkrila koliko jako su važne biljek za naš opstanak i preživljavanje na ovom planetu," kaže Medbury.

Primjerice, jedna penjačica iz Južne Amerike koristi se za pripremu općeg anestetika, koji se primjenjuje pri operacijama na otvorenom srcu. Aloja, izvorno porijeklom iz Afrike, ima mnoge primjene – od lijeka protiv opekotina pa do laksativa. Jedan stroj izaziva pažnju posjetitelja: on pokazuje razinu ljutosti različitih vrsta čili papričica, pogodnih za smirenje želuca, kao i za olakšavanje bolova pri artritisu i drugim bolestima, kaže kustosica izložbe Lisa Van Cleef, dodajući: "Kemijski spoj u papričicama koji ih čini toliko ljutima koristi se kao sredstvo za ublažavanje bolova kod oboljelih od herpesa zostera. Kožne promjene kod zostera su vrlo bolne, a kad se stavi ovo pekuće sredstvo na njih, ono ih umrtvi."

Drugi primjer: morfij koji se daje oboljelima od smrtnosnih bolesti za ublažavanje jakih bolova u posljednjim danima života, dobiva se iz opijuma, koji se, kao mak, uzgaja u Indiji i Afganistanu. Taxol – naširoko korišten lijek koji pomaže u zaustavljanju stanica raka dojke od diobe – potječe iz kore europske tise. Hudija, pak, biljka je vrlo gorkog okusa iz obitelji kaktusa, iz Južne Afrike.

"Stanovnici pustinje Kalahari koriste ovu biljku za suprimiranje apetita kada odlaze na svoje trodnevne ili četverodnevne lovačke pohode," kaže van Cleef.

Izložba naslovljena "Ljekarna prirode" bit će otvorena do listopada ove godine.

XS
SM
MD
LG