Linkovi

Del Ponte hvali pritisak EU na Hrvatsku (27/2/05) - 2005-02-27


Ne bude li uhićenja objavit ću dokumente, zaprijetila je u interviewu "Liberationu" Carla del Ponte. Glavna tužiteljica hvali EU radi pritiska na Hrvatsku koja ne bi smjela biti taocem jednog čovjeka.

Posebna jedinica NATO – saveza sa 200 ljudi ostala je u Bosni i Hercegovini nakon predaje mirovne misije NATO – saveza Europljanima i zadužena je za lov na ratne zločince. Bez uspjeha, potužila se francuskom listu "Liberation" glavna tužiteljica haaškog tribunala za ratne zločine Carla del Ponte zaprijetivši da će rezultate potrage čekati samo do kraja ove godine. Ona želi prvenstveno Karadžića i Mladića na raspolaganju kaznenom sudu i u slučaju da i dalje ostanu bjeguncima objavit će sve dokumente i raspoložive joj informacije o desetljeću jalovih potjera. "Nadam se da će netko biti u stanju analizirati i razumjeti ovaj fijasko; u zapadnim prijestolnicama svi se slažu kako je nužno uhititi ih i proslijediti Haagu; Vijeće sigurnosti o tome je donijelo nekoliko rezolucija ali sve je bez ikakvog rezultata, na moju žalost i na žalost žrtava", komentirala je Carla del Ponte.

S desetljećem od srebreničkog masakra i Daytonskog mirovnog sporazuma na snazi tužiteljica se zaista osjeća frustiranom da je mir postignut a glavni krivci rata i tragedija još su u skrivanju. Mandat joj završava 2007. godine, do tada bi trebao završiti makar proces Miloševiću, nada se. Za probleme suda čiji su glavni optuženi još na slobodi krivi nedostatak političke volje, "da su srpski premijer Koštunica i njegove sigurnosne službe odlučili uhititi Mladića koji se skriva po Beogradu imali bismo ga u roku od nekoliko sati". Međunarodna je zajednica propustila pritisnuti Boegrad – za razliku od Zagreba, misli del Ponte.

"General Gotovina smatra se herojem kod goleme većine Hrvata, bez obzira na to pravda je jednaka za sve i on se mora procesuirati; zadovoljna sam stavom 25-orice da održe pritisak na Hrvatsku snažno ističući da budućnost zemlje ne bi trebala biti taocem jednog jedinog čovjeka".

Osvrćući se na suđenje Miloševiću napomenula je da nema nekažnjivosti ni za čelnike, iskustva s tog procesa mogla bi se aplicirati na suđenju Saddamu Husseinu, no, uvjerena je tužiteljica, samo "u idealnoj situaciji izvan Iraka; šteta je da će se suđenje takvog kalibra organizirati u zemlji, u srcu kaosa; tko će i kako štititi svjedoke, koja će se procedura koristiti i kako, tko će biti suci i kako će se braniti Saddam, između ostaloga."

XS
SM
MD
LG