Linkovi

'Dragi senatore - memoari kćeri Stroma Thurmonda' (27/2/05) - 2005-02-26


U prosincu 2003, samo nekoliko mjeseci nakon smrti senatora Stroma Thurmonda, 78-godišnja Essie Mae Washington-Williams konačno je progovorila. Gotovo cijeli svoj život nijekala je glasine da je zapravo kćer senatora iz Južne Karoline. To je činila, kako kaže, da bi zaštitila političku karijeru i sačuvala odnos s jedinim ocem kojeg je poznavala.

"Nikada mi nije rekao da ne govorim o našem odnosu. Jednostavno nisam o njemu pričala."

Tijekom četrdesetih godina, Strom Thurmond, tadašnji guverner Južne Karoline, bio je vodeći zagovornik rasne segregacije u Sjedinjenim Državama. 1948. kandidirao se za predsjednika kao kandidat političke organizacije kratkog vijeka koja je promicala rasnu čistoću. 1957. održao je najduži govor u povijesti senata kako bi otežao usvajanje Zakona o građanskim pravima. Istovremeno, privatno je priznao Essie Mae Washington kao svoju kćer, te joj je davao emocionalnu i financijsku podršku. Na primjer, kupio joj je kuću i platio studij. Gospođa Washington kaže da je nastojala pomiriti njegovo javno lice s njegovim osobnim postupcima.

Nije mi bilo drago kada je govorio o rasizmu i segregaciji. To sam mu mnogo puta rekla. On je smatrao da su to običaj američkog Juga koji su oduvijek postojali.

U svojoj knjizi "Dragi senatore", Essie Mae Washington-Williams govori o Stromu Thurmondu s istim poštovanjem s kojim većina kćeri govori o svojim roditeljima. Opisuje njihove redovite susrete u njegovom uredu kao tople i izražava uvjerenje da su se njeni roditelji voljeli. No, neki kritičari kažu da gospođa Washington-Williams u svojoj knjizi nije obratila pažnju na šira rasna i klasna pitanja koja su utjecala na položaj crnkinja na američkom Jugu. Adele Logan Alexander, profesorica crnačke i ženske povijesti na Sveučilištu George Washington kaže da može shvatiti zašto je gospođa Washington-Williams nije mogla lako zadržati objektivnost kada je pisala o prirodi odnosa među njenim roditeljima.

"Njena majka sigurno nije imala više od 15 godina, bila je sluškinja u Thurmondovom kućanstvu, samo nekoliko generacija od ropstva. U to doba se podrazumijevalo da bijelci imaju slobodan pristup crnkinjama."

Bez obzira na realnost života u Thurmondovom kućanstvu tijekom dvadesetih godina, Essie Mae Washington-Williams kaže da je svojom knjigom željela rasvijetliti povijest i omogućiti sebi i svojoj obitelji da zatvore to poglavlje u svojim životima.

XS
SM
MD
LG