Linkovi

'Narukvica iz Bordeauxa' - Made in Houston TX (24/2/05) - 2005-02-24


Za one koji uživaju u kazališnoj umjetnosti, u Sjedinjenim Državama postoje tisuće lokalnih kazališnih grupa u kojima se zainteresirani mogu angažirati u raznim aktivnostima - od glume do scenografije i produkcije. No, s razvojem digitalne tehnologije ovakve grupe sada imaju mogućnost i snimati filmove. Greg Flakus izvještava o jednoj takvoj skupini entuzijasta iz predgrađa Houstona, Woodlands, koja želi osvojiti Hollywood.

Čudne se stvari počinju dogadjati u izmisljenom gradiću Chem City u Texasu - netko krade pse, djevojčice-skautkinje se bore protiv kriminalaca, i jedna stara narukvica dobija čarobnu moć.

Deseci stanovnika Woodlandsa počeli su nedavno snimati scene na različitim lokacijama u okolini Houstona i nadaju se da će konačni rezultat biti film pod imenom “Bracelet of Bordeaux – Narukvica iz Bordeauxa”. Producenti trenutno rade na scenama, ne za sam film, nego za takozvani “trailer”, što je najava za film koji još uvijek nije snimljen. Biznismen i filmski entuzijast koji stoji iza ovog projekta, Frank Eakin, objašnjava:

“Nazivamo to pred-produkcijskom najavom. Takva najava nam dozvoljava da testiramo našu ideju za film, prije nego utrošimo puno vremena i novca, te prije nego što mnogi drugi ljudi dobrovoljno ulože svoj svoje vrijeme - poput profesionalnih glumaca i ostalog osoblje u nekim ključnim djelovima produkcije.

Eakinova ideja je proizišla iz njegovog rada sa lokalnim dječjim kazalištom. "Isti poslovni model koji primjenjujemo u našem lokalnom dječjem kazalištu može se primjeniti i pri neovisnoj filmskoj produkciji. Roditelji se uvelike angažiraju kada su njihova djeca u kazališnoj produkciji."

I tako je Frank Eakin pretvorio svoju kuću u filmski studio, koji se uskoro napunio volonterima uključujući mlade glumce, dobrovoljce iz srednjih skola i roditelje koji su bili uključeni u sve poslove od tesarskih radova do rukovanja opreme za svjetlosne efekte.

Prisutna u svakom dijelu produkcije bila je i redateljica filma Casey Kelly, koja je provela više od 20 godina pišući scenarije za televiziju i film prije nego se pridružila programu za redateljice pri Američkom institutu za film. Ona kaže da je ovaj lokalni projekt za filmove za djecu takodjer motiviran potrebom da se popuni praznina u hollywoodskoj ponudi filmova koje gledaju cijele obitelji: "Statistike pokazuju da na tržištu postoji potražnja za filmovima koji su prikladni za djecu, dok je 69 posto svega što Hollywood proizvodi neprikladno za djecu... Ovo je, znači, nedovoljno zastupljena kategorija filmova, a na tržištu postoji mogućnost puno veće zarade nego s drugim filmovima. Otvara se realna mogućnost za sve one koji su voljni da predstave dobru zabavu, koja zadovoljava sve uvjete za dobar film. …”

Nekoliko profesionalnih glumaca iz Houstona volontiralo je za uloge u filmu “The Bracelet of Bordeaux”. Filmski glumac Brian Thornton, kojeg smo nedavno mogli vidjeti u filmovima “Spy Kids Two” i “Friday Night Lights” igra ulogu oca jednog od glavnih dječjih likova u filmu. On kaže da je snimanje ovog filma prilika za mladje clanove tima da uistinu mnogo nauče.

Nakon što je probni “trailer” prikazan distributerskim kućama, houstonski filmaši-amateri počet će pripreme za snimanje samog filma. Planiraju da snimanje bude u svibnju i lipnju, koristeći digitalnu tehnologiju. Frank Eakin planira objaviti “The Bracelet of Bordeaux” na DVD-u.

XS
SM
MD
LG