Linkovi

Ptičja gripa na rubu mutiranja u humani soj (24/2/05) - 2005-02-23


Na sjevernoj hemisferi, ovi su tjedni vrhunac sezone gripe. No, mnoge brine da se na obzorju pomalja novi, mnogo smrtonosniji soj virusa gripe.

U jugoistočnoj Aziji, gdje sezona gripe tek počinje, ptičja gripa se rapidno širi regijom. Javnozdravstvene dužnosnike brine da bi ovaj ptičji virus mogao mutirati u soj koji bi se prenosio s čovjeka na čovjeka. S takvim se sojem znanstvenici još ne bi mogli uspješno nositi. No, za sada još nema krize, uvjerava Julie Gerberding, direktorica Američkog nacionalnog centra za kontrolu i prevenciju bolesti: "Nismo neposredno na rubu pandemije gripe."

Međutim, dr. Gerberding naglašava važnost brzog uočavanja prvog takvog slučaja prijenosa virusa s čovjeka na čovjeka. Kao primjer navodi pandemiju gripe iz 1918. godine. "Kada je jedan soj ptičje gripe mutirao u oblik koji je doveo do pandemije 1918, to se nije dogodilo preko noći. To se dogodilo u nizu koraka, nizu lokalnih izbijanja bolesti, kroz koje je virus postupno stjecao sve bolju sposobnost prijenosa s čovjeka na čovjeka. Zato je jako važno da već sada imamo 2 milijuna doza cjepiva tipa H-5 i sposobnost da brzo proizvedemo daljnje doze. Zato je važno i da imamo zalihe antivirusnih lijekova koje brzo možemo dopremiti u bilo koje područje u kojemu krene epidemija."

Pandemija gripe 1918, poznate i pod nazivom 'španjolska gripa', usmrtila je između 20 i 40 milijuna ljudi diljem svijeta. Za sada, prema Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji, ptičja gripa je izazvala 42 smrtna slučaja, sve u azijskim zemljama. No, za sada, ta se gripa prenosi samo s oboljele peradi na ljude, a ne s oboljelih osoba na zdrave. U pogođenim azijskim zemljama ubijene su stotine tisuća pilića i druge peradi u nastojanju da se zaustavi širenje ptičje gripe.

XS
SM
MD
LG