Linkovi

Bush najavio novo razdoblje u američko-njemačkim odnosima (23/2/05) - 2005-02-23


Američki predsjednik George Bush svoju je europsku turneju nastavio posjetom Njemačkoj. Nakon sastanka s kancelarom Gerhardom Schröderom u Mainzu, predsjednik Bush najavio je novo razdoblje u američko-njemackim odnosima narusenim ratom u Iraku prije dvije godine.

Na konferenciji za novinare nakon 90 minutnih bilateralnih razgovora obojica čelnika naglasila su potrebu jače transatlanske suradnje u rješavanju problema, u prvom redu na Bliskom istoku, u Iraku i Iranu. Obojica su priznala da su bilateralni odnosi bili narušeni različitim pozicijama ne samo oko rata u Iraku, već i po pitanju budućnosti NATO saveza i različitog pristupa u uvjeravanju Irana da odustane od svog nuklearnog programa.

Današnjim susretom obojica su izrazila zadovoljstvo naglašavajući da su nesuglasice iz prošlosti prevladane.

"Moj današnji posjet ljudima u Njemačkoj i Americi trebao bi poručiti da su neslaganja iz prošlosti iza nas i da idemo naprijed za dobrobit čovječanstva", kazao je predsjednik George Bush na svečanom ručku nakon sastanka s njemačkim kanceralom.

“To ne bi trebalo biti iznenađenje ljudima jer mi vjerujemo u ljudska prava, dostojanstvo i vrijednost svakog čovjeka. Došao sam danas u Njemačku da nazdravim našem prijateljstvu, našim odnosima, sposobnosti da radimo zajedno, slobodi i miru, ” kazao je američki predsjednik, kojeg je u Mainzu dočekalo preko 6.000 prosvjednika s porukom “Nisi dobrodošao gospodine Bush”. Najmanje jednako toliko policajaca prosvjednike je drzalo daleko od srednjevjekovnog dvorca u kojem su Bush i Schröder razgovarali. Kancelar Schröder, koji je za krizu u translatanskim odnosima krivio američko zaobilaženje NATO saveza i manjak poštovanja Washingtona za svoje tradicionalne saveznike, posjet američkog predsjednika Njemačkoj ocijenio je znakom jakog prijateljstva.

“To je znak jakog prijateljstva, naglašavam - prijateljstva koje se bazira na povjerenju Njemačke i Amerike”, kazao je Schröder, čiju su nedavnu incijativu za promjenama unutar NATO-a politički analitičari protumačili kao poziv Bijeloj kući da Europu tretira kao jednake partnere. Njemački kancelar kazao je danas da i dalje stoji iza svoje inicijative koju je Amerika odbacila.

Schröder je izrazio zadovoljstvo razgovorom s Bushom. Kazao je da su razlike iz prošlosti prevladane, a dogovor postignut i oko spornih tema kao sto su Iran i globalno zagrijavanje. Nakon sastanka s Bushom, Schröder je rekao da je oduševljen što su SAD podržale napore europske trojke u uvjeravanju Irana da odustane od programa obogaćivanja urana za kojeg u Teheranu tvrde da ga planiraju koristiti u civilne svrhe, a Washington strahuje da planiraju izraditi atomsku bombu. Iran ne smije razvijati nuklearno oružje, rekao je Bush u Mainzu.

“Ne smiju imati nuklerano oružje i to je zajedničko statalište Njemačke, Francuske, Velike Britanije i SAD-a,” kazao je. Predsjednik Bush poslijepodne je posjetio američke vojnike u Wiesbadenu, a iz Njemačke je otputovao u Slovačku.

XS
SM
MD
LG