Linkovi

Susret Schroeder-Bush predstavlja prvi korak u obnovi bliskih odnosa između Berlina i Washingtona (23/2/05) - 2005-02-23


Americki predsjednik George Bush iz Belgije putuje u Njemacku gdje ce se danas sastati s kancelarom Gerhardom Schroederom. Bush i Schroeder naci ce se u Mainzu kod Frankfurta a glavna tema razgovora bit ce poboljsanje bilateralnih odnosa narusenih americkom invazijom na Irak 2003.

Bilateralni odnosi Amerike i Njemacke bit ce glavna tema razgovora dvojice lidera, najavila je vlada u Berlinu uoci posjeta americkog predsjednika kojeg u Mainzu osim njemackog kancelara cekaju i prosvjednici.

U Berlinu vjeruju da ce sastanak Busha i Schroedera u srednjevjekovnom dvorcu u Mainzu biti prvi i vazan korak prema bliskim odnosima kakve su dvije drzave imale prije rata u Iraku 2003.

U razgovoru za danasnje izdanje Allgemeine Zeitunga, kancelar Gerhard Schroeder kazao je da su razlike oko rata u Iraku prevladane. Naglasio je da je zajednicki interes Njemacke i Amerike da Irak postane stabilna i demokratska zemlja, ali i ponovio da njegova drzava tamo nece slati svoje vojnike. “Predsjednik Bush zna nasu poziciju, prihvaca je i postuje” - rekao je Schroeder dodajuci da dvije zemlje dijele zajednicke interese i ciljeve unatoc razlikama u stajalistima.

Osmosatni posjet americkog predsjednika najveca je ikad planirana sigurnosna operacija u Njemackoj. Mainz koji je imao priliku ugostiti Papu i tri bivsa americka predsjednika ukljucujuci i Georga Busha starijeg 1989., ne pamti takve sigurnosne mjere. Njemacka policija posjet ocjenjuje najvecim sigurnosnim izazovom s kojim je ikad bila suocena. “Ovaj posjet iz sigurnosne perspektive drugaciji je od svih koje smo do sada osiguravali” - rekao je Lothar Schöman, zamjenik sefa policije u Mainzu, gradica koji ce izmedju jutarnjeg dolaska i poslijepodnevnog odlaska americkog predsjednika biti izolirana utvrda.

Autoceste izmedju Frankfurta, Maizna i Wiesbadena bit ce zatvorene dok kolona s americkim predsjednikom bude prolazila 30 kilometara od frankfurtskog aerodroma do Maizna. Kolonu ce pratiti dva helikoptera koja su za tu svrhu dopremljena iz Amerike.

U cjelosti ce biti obustavljen rijecni promet na Majni a citav dan bit ce zabranjen let privatnim avionima u radijusu od 60 kilometara oko Mainza. Skole nece raditi, a vlasnicima trgovina i restorana u centru grada savjetovano je da sutra budu zatvoreni jer nitko nece moci u tzv. crvenu zonu. Centar grada biti ce izoliran, voznja i parkiranje su zabranjeni a garaze u centru grada bit ce ispraznjene.

Nakon susreta s kancelarom Schroederom i konferencije za novinare, predsjednik Bush posjetit ce americke vojnike stacionirane u bazi u Wiesbadenu.

Policija ocekuje do sest tisuca prosvjednika koji su već sinoć počeli mirne demonstracije protiv posjeta americkog predsjednika. 20 tisuca ljudi prosvjedovalo je protiv Georga Busha 2002. kada je zadnji put bio u Njemackoj.

XS
SM
MD
LG