Linkovi

Hrvatska će uskoro EU proslijediti informacije što sve čini u slučaju Gotovina (23/2/05) - 2005-02-22


Hrvatska će uskoro informirati članice EU o svemu što čini kako bi razriješila slučaj Gotovina, najavio je novinarima u premijer Ivo Sanader.

Lideri su na summitu Europske unije i SAD diskutirali o obnavljanju transatlantskih veza. O rezultatima summita luxembourško je Predsjedništvo, kako je to praksa, odmah po njegovu zaključenju izravno infomiralo premijere četiri kandidatske zemlje, uključujući Hrvatsku.

Ivo Sanader je s novinarima ipak govorio o drugoj temi, pregovorima uvjetovanim suradnjom s Haagom. Hrvatska će uskoro članicama EU proslijediti informacije što sve čini u slučaju Gotovina, najavio je premijer. Po njemu, bitno je da sve što čini Vlada radi u najboljoj namjeri, dakle da dokaže da "nema nikakve dvostruke igre".

Premijer Sanader je napomenuo da nakon njegovog javnog apela državama da pomognu Hrvatskoj postoji izvjesna suradnja hrvatskih i stranih obavještajnih službi o čemu razumljivo nije htio šire govoriti.

Premijer se osvrnuo i na dileme unutar same Unije - što to znači stopostotna, besprijekorna suradnja s Tribunalom za ratne zločine. Prema informacijama s ministarskog skupa u ponedjeljak, države–članice dvoje da li je to slanje odbjeglog optuženika u Haag, ili samo njegovo lociranje ili poduzimanje svih mogućh poteza uz potvrdu da nije na dohvatu hrvatskih vlasti.

Dr Sanader se u Bruxellesu kratko sastao s austrijskim kancelarom Wolfgangom Schuesselom i talijanskim premijerom Silivijom Berlusconijem.

XS
SM
MD
LG