Linkovi

Sjedinjene Države povukle svojeg veleposlanika u Siriji (23/2/05) - 2005-02-22


Sjedinjene Države povukle su svojeg veleposlanika u Siriji nakon ubojstva bivšeg libanonskog premijera Rafika Haririja. Hariri je ubijen 14. veljače u eksploziji automobila bombe u Bejrutu.

Glasnogovornik State Departmenta Richard Boucher izjavio je da je američka veleposlanica Margaret Scobey dobila uputu da se hitno vrati u Washington na konzultacije nakon "brutalnog ubojstva Rafika Haririja".

"Nakon ubojstva bivšeg premijera Haririja, veleposlanica Scobey prenijela je sirijskoj vladi poruku o našoj dubokoj zabrinutosti, kao i dubokom zgražanju zbog ovog odvratnog terorističkog djela."

Američka državna tajnica Condoleeza Rice izjavila je da Sjedinjene Države "ne pripisuju Siriji krivnju za ubojstvo Rafika Haririja". Njegovo ubojstvo, rekla je, mora se temeljito istražiti. No, kako je istaknula gospođa Rice, "u Libanonu se nalaze sirijske snage, Sirija operira iz Libanona."

"Ovo je dio destabilizacije do koje dolazi u uvjetima kakvi sada vladaju u Libanonu, zahvaljujući uplitanju Sirije. Ujedinjeni smo s ostatkom svijeta u traženju pune istrage o tome što se dogodilo. No, nema sumnje da su uvjeti stvoreni sirijskom nazočnošću uzrokovali destabiliziranu situaciju u Libanonu. "

Prema riječima glasnogovornika State Departmenta Bouchera, državna tajnica Rice izjavila je da Sjedinjene Države imaju sve dužu listu točaka razilaženja sa Sirijom, te da su svoju zabrinutost opetovano prenijele visokim sirijskim dužnosnicima.

"Između ostaloga, izrazili smo zabrinutost zbog sirijske nazočnosti u Libanonu, trajne nazočnosti i operativnih aktivnosti međunarodnih terorističkih skupina i iranskog režima na sirijskom teritoriju i preko njega, te zbog korištenja sirijskog teritorija od strane iračkih pobunjenika. Do sada Sirija nije zadovoljavajuće odgovorila na naša pitanja i zato ponovno pozivamo Siriju da poduzme konkretne pozitivne korake da bi se ta pitanja riješila."

Državna tajnica Rice kazala je da je došao trenutak da Sirija "pronađe novi put" u svojim odnosima sa Sjedinjenim Državama. Također je izrazila nadu da će sirijska vlada vidjeti povlačenje američke veleposlanice kao "jasan signal" Siriji da mora promijeniti svoje ponašanje.

XS
SM
MD
LG