Linkovi

Privatna večera Bush-Chirac (22/2/05) - 2005-02-22


Večerom s francuskim predsjednikom Jacquesom Chiracom završen je prvi europski radni dan američkog predsjednika Georgea Busha.

Susret francuskog i američkog predsjednika bio je, po svim mjerilima, veoma topao, izjavili su diplomati prisutni ovom dugo čekanom i najmanje gastronomskom događaju. Govor predsjednika Georgea Busha na temu stvaranja boljeg svijeta zajedničkim naporima na trenutak je zaboravljen kada su kamere i mikrofoni, kao uvertra u privatnu večeru dvojice lidera, bilježili svaki pokret i izjavu.

Odnosi Francuske i Sjedinjenih Država došli su na najnižu razinu nakon američke intervencije u Iraku. Od tada obje se strane iskreno trude popraviti štetu, konačno i bespotrebne uvrede izrečene na adesama Washingtona i Pariza.

"Od Jacquesa" – predsjednik Bush nazvao je francuskog kolegu imenom želeći istaknuti prisnost – "uvijek mogu dobiti dobar savjet; pred nama je mnogo tema za raspravu, Srednji istok, Libanon, Irak, Iran, borba protiv gladi u svijetu" - kazao je američki predsjednik.

Rukavica je bačena iz novinarskih redova: 'hoćete li pozvati Jacquesa Chiraca na svoj ranch u Texasu?' - zanimalo je reportere. "Tražim dobrog kauboja" - brzo je odvratio George Bush uz opći smijeh.

Sugovornici su se složili da su uvijek ne slažu. Sa privatne se večere izašlo se s priopćenjem kako Sjedinjene Države i Francuska od Sirije zahtijevaju suzdržavanje od upliva na Libanon. Oko nekih tema razilaženja su ostala mada je večera bila prilika za obrazlaganje stavova i razloga. Večera je umjesto planiranih sat i pol potrajala čak dva i pol sata. Embargo na izvoz oružja u Kinu ostao je sporan, kao i poslovi WTO-a ili Iran.

"Naravno da postoje razlike, pogledajte slučaj Iraka, ali to nikako nije poremetilo osnovne temelje naših odnosa" - komentirao je predsjednik Chirac. On će posjetiti SAD – bilo ranch ili samo Bijelu kuću – u skoro vrijeme, vjerojatno do ljeta.

Doznali smo i zadnju tajnu večere u rezidenciji američkog veleposlanika u Belgiji - menu. On se sastojao od rižota s jastogom i goveđeg bifteka s bordoškim umakom.

Danas je ključan dan - prvo summit NATO-saveza, a potom summit s Europljanima, što predstavlja konačnu i najbolju priliku za potvrdu osnaženog partnerstva, nakon dvije godine otvorenog razilaženja.

XS
SM
MD
LG