Linkovi

Bush Europi: 'Nema te sile na svijetu koja može unijeti razdor među nas' (21/2/05) - 2005-02-21


Američki predsjednik Bush pozvao je danas Europu da zajedno sa Sjedinjenim Državama ostavi po strani bivše prijepore, te se usredotoči na suradnju.

Na početku svog drugog mandata, predsjednik Bush nastoji tijekom europske turneje potaknuti novi početak u američko-europskim odnosima, koji su se zadnjih godina prilično zahladili. Posjet Europi gospodin je Bush započeo u Bruxellesu, gdje je održao govor o kojem nas izvješćuje Lada Stipić Niseteo:

«Savez Europe i Sjeverne Amerike osnovni je stup sigurnosti u novom stoljeću. Naša snažna trgovina jedan je od motora svjetskog gospodarstva. Naš primjer ekonomske i političke slobode daje nade milijunima izmoždenim siromaštvom i nasiljem. Na sve ove načine naše čvrsto prijateljstvo je osnovno za mir i napredak širom svijeta i niti jedna rasprava, ni jedno tekuće neslaganje vlada, ništa na svijetu ne može nas nikada razdijeliti». Ovo je dio govora američkog predsjednika Georgea Busha pred auditorijem Concert Noble.

Gost Bruxellesa i, po prvi put u povijesti, europskih institucija, iskoristio je prigodu značajnog vanjskopolitičkog govora da najavi novu etapu u vezama s istočnom obalom Atlantika. «Danas se Amerika i Europa suočavaju s trenutkom posljedica i prigoda. Skupa, još jednom možemo uzeti povijesni put nade, dalje od siromaštva i očaja, prema razvoju i dostojanstvu samouprave, što dalje od razočarenja i nasilja, prema pravičnosti i mirnom razrješavanju razlika. … Kada utihnu prošle rasprave i pojasne se veliki zadaci, počnimo novo razdoblje transatlantskog zajedništva».

Značajan dio govora američki je predsjednik posvetio miru na srednjem Istoku: «Amerika podržava demokratsko ujedinjavanje Europe iz istog razloga iz kojeg podupiremo širenje demokracije na srednjem Istoku, jer sloboda vodi miru; Amerika podržava snažnu Europu jer nam treba jak partner u teškom poslu širenja slobode svijetom. ... Neću se zaustaviti dok na srednjem Istoku ne dobijemo trajno mirovno rješenje», obećao je, uz pljesak, George Bush.

U prvom dijelu današnjeg radnog rasporeda visoki se gost susreo s belgijskim kraljevskim parom te premijerom Verhofstadtom.

Nakon razgovora s glavnim tajnikom NATO-saveza s glavnom temom razmatranja elemenata za novi NATO 21. stoljeća, svi nestrpljivo očekujemo vijesti, pogotovo one neformalne, s događaja dana, večere s francuskim predsjednikom Jacquesom Chiracom. Večera je organizirana u privatnoj rezidenciji američkog veleposlanika u Belgiji, palači iz 18 stoljeća, a novinari nikako ne uspijevaju doći do podataka što je na jelovniku. Francuski krumpirići zasigurno nisu, glasi aktualna šala.

Bruxelles je i dalje blokiran, obećavaju nam čak i gašenje mreža mobilne telefonije iz sigurnosnih razloga a čak su i ministri vanjskih poslova EU osjetili što znači imati rijetkog gosta u gradu. Vijeće, odakle se javljam, mora radi sigurnosnih provjera biti ispražnjeno do kasno popodne, dakle i ministrima valja požuriti rasprave, uključujući – tako su nam najavili – kratku temu hrvatske suradnje.

XS
SM
MD
LG