Linkovi

Sud u Hostonu uskoro objavljuje presude u vezi sudskih predmeta 'Yukos' i 'Enron' (21/2/05) - 2005-02-21


Sud u Houstonu, nadležan za južni okrug te savezne države, ovaj će tjedan presuditi u dva važna slučaja, oba vezana uz područje energetike. Jedna će se presuda odnositi na američku sudsku nadležnost u vezi sudskog procesa protiv ruske naftne kompanije Yukos, koja je registrirana i u Houstonu, dok će se druga presuda ovog teksaškog suda odnositi na datum početka suđenja bivšim čelnicima tvrtke Enron, koji su optuženi prijevaru te udruživanje u cilju izvođenja ilegalnih financijskih transakcija koje su dovele do bankrota te energetske firme.

U vezi tvrtke Yukos, protiv čijeg se osnivača u Moskvi vodi postupak zbog navodne utaje poreza – za kojeg mnogi u Americi tvrde da je politički motiviran - sutkinja će odlučiti smije li se ruska firma putem američkog pravosuđa suprotstaviti optužbama ruskih državnih tužitelja.

Trojica optuženika u slučaju Enron, Kenneth Lay, Jeffrey Skilling i Richard Causey, pokušali su – bez uspjeha - “preseliti” suđenje u neki drugi kraj zemlje, tvrdeći da u Houstonu, gdje je bilo sjedište danas bankrotiranog Enrona, neće moći biti održano pravedno suđenje.

XS
SM
MD
LG