Linkovi

Saturnov mjesec Titan - 'Petar Pan našeg Sunčevog sustava' (21/2/05) - 2005-02-21


Podaci koje na zemlju šalje svemirska letjelica Cassini-Huygens ukazuju da je Saturnov mjesec Titan svijet s potencijalom za razvijanje života, koji se zamrznuo u svojoj "mladosti".

"Titan je Petar Pan našeg Sunčevog sustava. To je mali svijet koji nikada nije odrastao," kazao je Tobias Owen sa Sveučilišta Havaja, član međunarodne ekipe koja prati podatke sa sonde Huygens, koji se trenutno nalazi na površini Saturna.

Ledena temperatura Titana, koja iznosi –178 stupnjeva Celzijevih, spriječila je kemijske reakcije, za koje se vjeruje da su se dogodile na Zemlji i možda dovele do razvoja života, kažu znanstvenici. Prema riječima profesora Owena, na Titanu postoje svi sastojci za razvitak života, no sva voda je smrznuta i nema kisika.

Letjelica Cassini, koja orbitira oko Titana, poslala je fotografije, na kojima se vide kanali slični vulkanskim kanalima na Zemlji, no izdubljeni ledom, a ne lavom. Ranije su studije pokazale da je Titan pokriven jezerima metana, organskog spoja koji zbog velike hladnoće i jakog pritiska ne prelazi u plin, već ostaje u tekućem stanju.

Metan na Titanu igra ulogu koju na Zemlji igra voda, kažu znastnvenici, dok led igra ulogu pijeska u oblikovanju krajolika.

XS
SM
MD
LG