Linkovi

Dan predsjednika (21/2/05) - 2005-02-20


U Sjedinjenim Državama se danas, 21. veljače, obilježava Dan predsjednika. To je dan u kojem Amerikanci odaju počast svim američkim predsjednicima – počevši od prvog predsjednika Georgea Washingtona. Poput Abrahama Lincolna, još jednog velikog predsjednika, Washington je rođen u veljači.

George Washington stekao je trajnu slavu nakon što je doveo Amerikance do pobjede u njihovom dugom ratu za neovisnost od Britanije. Washington je odigrao ključnu ulogu u usvajanju američkog Ustava i uspostavljanju američke vlade. Kao prvi predsjednik Sjedinjenih Država, postavio je primjer drugima svojom nesebičnom službom i strpljenjem u korištenju sile koja mu je donijela divljenje svijeta.

Washingtonovo čelništvo u miru i ratu bilo je obilježeno njegovom dubokom vjerom i njegovom tolerancijom za uvjerenja drugih. Kao pobožni kršćanin, Washington je vjerovao da je Bog izvor iz kojega proizlaze ljudska prava i ovlasti legitimne vlade. Jedno od najvažnijih prava je pravo na slobodu vjere.

U pismu baptistima u Virginiji, koji su svojedobno bili izloženi progonima od strane kolonijalnih vlasti, Washington je napisao: "nitko neće biti revniji od mene u postavljanju efikasnih prepreka svakom obliku vjerskih progona." Kao protestant, Washington je imenovao katolike na važne položaje i javno je istupao protiv predrasuda usmjerenih protiv katolika.

U pismu židovskoj kongregaciji Rhode Islanda, rekao je da Sjedinjene Države "ne trpe vjersku zadrtost, niti pomažu vjerske progone." Američkim kvekerima napisao je: "sloboda u kojoj uživaju stanovnici ovih država u štovanju Boga svemogućeg u skladu sa svojom savješću, nije samo najveći njihov blagoslov, već je i njihovo pravo."

Za Washingtona, tolerancija nije bila suprotna vjeri. Prava vjera, smatrao je, podrazumijeva poštivanje osnovnih prava drugih. U svojem oproštajnom govoru, pozvao je Amerikance da se uvijek ponašaju u skladu sa svojim vjerskim uvjerenjima. "Budite pravedni i pošteni prema svim nacijama," rekao je Washington, dodajući. "To od vas traže vjera i moral."

XS
SM
MD
LG