Linkovi

Europa čeka Busha s opreznim optimizmom (20/2/05) - 2005-02-20


Među istaknutim temama u današnjem američkom tisku je svakako posjet predsjednika Busha Europi. "Bush želi zatopljavanje u odnosima s Europom, koja je prema njemu još uvijek hladna", ocjenjuje "New York Times", pišući da se od njegovog puta ne očekuju veći konkretni rezultati. "Glavni cilj je jednostavno izmijeniti neugodnu atmosferu nakon transatlantskog spora oko Iraka, no negdje se mora početi," piše njujorški dnevnik.

"Busha u Europi čeka oprezni optimizam" , piše "Washington Post", dodajući nadalje: "Unatoč pristojnim izrazima optimizma, među dvije strane još uvijek postoje duboka politička razilaženja". Najtiražniji američki dnevnik "USA Today" piše da predsjednik Bush pruža Europljanima maslinovu granu. "Mnogi Europljani ne mogu shvatiti kako je Bush ponovno izabran i nemaju povjerenja u njega, ali sada shvaćaju da će on biti u Bijeloj kući još četiri godine. Sada je pitanje jesu li dvije strane doista spremne nadići razilaženja ili će i dalje biti gluhe jedna prema drugoj," piše "USA Today".

Iz "New York Timesa" izdvajamo i vijest da je jedan dugogodišnji suradnik predsjednika Busha u ranim danima njegove političke karijere, prije nego što je izabran za predsjednika, snimao njihove razgovore. Iz tih snimaka može se, kako piše njujorški dnevnik razaznati kako je Bush kao relativno novi političar oblikovao svoje stavove da bi zadobio podršku i kršćanskih konzervativaca i umjerenih glasača. Također se može naslutiti, kaže novinar "Timesa" koji je čuo snimke, da je predsjednik u mladosti probao marihuanu.

I na kraju – iz "Washington Posta" napis o sve većem broju poslodavaca koji svoje radnike pokušavaju nagovoriti na zdravi život. Natjerane na to sve većim cijenama zdravstvenog osiguranja, mnoge američke kompanije danas nude radnicima razne programe, pa čak i novčane nagrade, da bi, recimo, skinuli suvišne kilograme ili prestali pušiti. Radnici u nekim kompanijama mogu dobiti razne nagrade i za druge pozitivne korake koje poduzmu – bilo da se radi o većoj štedljivosti, pranju auta ili učenju glazbe. Računica je jasna – zdravi i zadovoljniji radnici koštaju manje od bolesnih i nezadovoljnih.

XS
SM
MD
LG