Linkovi

Novi Irak (20/2/05) - 2005-02-19


Iračko neovisno izborno povjerenstvo potvrdilo je rezultate izbora za prijelaznu nacionalnu skupštinu. Savez za ujedinjeni Irak, koji ima podršku Kurda, osvojio je 140 od 275 mjesta u skupštini. Političke stranke iračkih Kurda osvojile su 75 mjesta, a široki savez koji predvodi prijelazni premijer Iyad Allawi osvojio je 40 mjesta. Preostalih dvadeset mjesta ide kombinaciji manjih stranaka. Sveukupno, na izbore je izišlo osam i pol milijuna iračkih muškaraca i žena.

Iako će Savez za ujedinjeni Irak biti najjača stranka u novoj skupštini, ipak neće imati dvotrećinsku većinu, koja mu je potrebna da izabere vladu. Savez neće moći sam ni sastaviti nacrt novog ustava. Morat će ulaziti u kompromise s drugim strankama. Ustav će trebati odobriti glasači u najmanje šesnaest od osamnaest iračkih pokrajina.

Mowaffak al-Rubaie, član Saveza za ujedinjeni Irak, trenutno obnaša dužnost iračkog savjetnika za nacionalnu sigurnost. Nedavno je rekao: "Idemo prema sastavljanju vlade nacionalnog pomirenja. Nećemo čekati da bismo u nju uključili sve zajednice: sunite, šiite, Arape, Kurde, Turkmene, Kurdo-Asirijce, Asirijce i Sabijce. Svi oni," rekao je al-Rubaie, "bit će uključeni u ovu prijelaznu nacionalnu skupštinu, kao i u prijelaznu vladu." Barham Saleh, irački Kurd i zamjenik premijera, rekao je: "Ovo je za nas bilo dugo i teško putovanje s ciljem da budemo prihvaćeni u glavnom gradu Iraka i kao faktori na nacionalnoj razini." A prijelazni premijer Allawi kazao je: "Vrijeme da se svi Iračani ujedine u izgradnji svoje budućnosti."

Predsjednik George Bush kazao je da su izbori bili "povijesna prilika da narod Iraka izabere svoju vladu."

"Diljem Iraka, muškarci i žene su s pravom preuzeli kontrolu nad sudbinom svoje zemlje i izabrali su budućnost slobode i mira."

"Na putu do demokracije treba prijeći još dosta toga," rekao je predsjednik Bush, dodajući: "Ipak, Iračani pokazuju da su na to spremni."

XS
SM
MD
LG