Linkovi

Američka Katolička crkva suočena s novim valom optužbi o pedofiliji (19/2/05) - 2005-02-19


Poput većine drugih dnevnika, "Los Angeles Times" bilježi da je američka Katolička crkva prošle godine primila preko tisuću prijava o pedofiliji među svećenicima. Prema podacima američke Biskupske konferencije, većinom se radi o slučajevima spolnog zlostavljanja djece iz razdoblja između 1965. i 1974. Polovina optuženih svećenika već je ranije bila optužena za slične slučajeve, a više 70 posto ih je mrtvo ili uklonjeno s dužnosti. Skandal oko pedofilije izbio je 2001. u Bostonu i do sada je koštao Crkvu 840 milijuna dolara.

Losanđeleski dnevnik također piše o novom elektronskom sustavu, koji američka Granična služba koristi za otkrivanje kriminalaca među ilegalnim useljenicima. Vlasti sada uzimaju otiske prstiju svih privedenih ilegalnih imigranata i uspoređuju ih s nacionalnom bazom otisaka prstiju koju održava FBI. Otisci se uspoređuju putem skenera instaliranih u svih 137 objekata Granične službe duž kanadske i meksičke granice. Nova tehnologija znatno je povećala učinkovitost otkrivanja kriminalaca. U razdoblju od svibnja do prosinca prošle godine, među 680.000 uhićenih imigranata, otkriveno je 30.000 kriminalaca – u usporedbi sa samo 2.600 za isto razdoblje 2002.

"New York Times" piše o "zvjezdanom bljesku" koji je u jednom trenutku u prosincu prošle godine nadjačao sjaj svih zvijezda Mlječnog puta. Astronomi kažu da se radilo o najsvjetlijem objektu koji je ikada viđen na nebu. Prema procjenama, bljesak, koji je došao od umirućeg ostatka jedne zvijezde koja je eksplodirala, u 0,2 sekunde dao je više energije nego što je naše Sunce da u 100 do 200 tisuća godina. Na Zemlji nitko nije vidio zvjezdani bljesak, jer se njegovo svjetlo uglavnom sastojalo od gama zraka, koje atmosfera blokira. Ipak, bljesak su zabilježili instrumenti na 15 svemirskih letjelica, uključujući i NASA-in satelit za praćenje gama zraka, pušten u rad samo tjedan dana ranije. Vjeruje se da je bljesak došao iz sazvježđa Strijelac, oko 50 tisuća svjetlosnih godina udaljenog od Zemlje.

XS
SM
MD
LG