Linkovi

Direktor NASA-e - predmet istrage o rasipanju novca iz proračuna (18/2/05) - 2005-02-18


Dnevnik New York Times piše o odluci kontrolnog tijela američkog Kongresa, koje nadzire trošenje novca iz proračuna, da pokrene istragu protiv direktora NASA-e, Agencije za istraživanje svemira.

Sumnja se da je Sean O’Keefe – u privatne svrhe - zlouporabio svoje ovlasti oko korištenja službenog zrakoplova. Također su upitne odluke o organizaciji profesionalnih seminara i drugih skupova NASA-e. Obično su skupovi bili organizirani na lokacijama poput Sveučilišta Syracuse u saveznoj državi New York, s kojima je direktor NASA-e privatno surađivao, tako da je – nagađaju istražitelji - jednim odlaskom na službeni put zadovoljio i svoj privatni interes, a i obavio službeni dio posla.

O netom započetoj istrazi –prenosi dnevnik New York Times – izvjestili djelatnici NASA-e, neki bivši a neki sadašnji. Svi su željeli ostati anonimni pribojavajući se posljedica ako se dozna da su razgovarali s novinarima.

Direktor NASA-e, Sean O’Keefe – koji uskoro napušta svoj položaj nakon trogodišnjeg mandata – izjavio je da nije svjestan da je počela istraga protiv njega, dodavši da nije učinio ništa što je protiv propisa.

******

Dnevnik Washington Post piše o još jednom suđenju protiv bivšeg katoličkog svećenika koji je sinoć proglašen krivim za seksualno zlostavljanje ministranta.

Suđenje je održano u Baltimoreu, u saveznoj državi Maryland. Slučaj je izbio u javnost nakon što je na svećenika – prije tri godine - pucao mladić koji je tvrdio da ga je ovaj bivši svećenik prije desetak godina silovao.

Mladića je porota – kada je saznala povijest slučaja – oslobodila od optužbi za oružani napad, dosudivši mu samo kaznu od osam mjeseci kućnog pritvora.

Bivši svećenik Maurice Blackwell proglašen je krivim u vezi s tri točke optužnice, za seksualno zlosatvljanje djeteta. Svaka točka optužnice nosi mogućnost zatvorske kazne od 15 godina.

Maurice Blackwell je tvrdio da je u ovom slučaju nevin. 1998. godine je on prestao biti svećenik, po odluci Vatikana, nakon što je priznao da je prije tridesetak godina seksualno zlostavljao jednog drugog mladića.

XS
SM
MD
LG