Linkovi

Kućevlasnici više vole republikance (18/2/05)  - 2005-02-18


Kućevlasništvo je dio 'američkog sna'. Posljednjih godina rekordan broj Amerikanaca posjeduje vlastitu kući ili stan. Kako izvješćuje Mike O'Sullivan, dvoje znanstvenika tvrde da ovaj trend ima i političke implikacije, odnosno, da ide u prilog Republikanskoj stranci.

Postotak kućevlasnika u Sjedinjenim Državama dva puta je viši nego u industrijski razvijenim zemljama Europe. 2004., 69 posto američkih kućanstava živjelo je u vlastitom domu. Pedeset godina ranije, taj udio iznosio je 50 posto.

Demografa Joela Kotkina i ekonomisticu Susanne Trimbath zanimalo je – glasaju li kućevlasnici više za republikance ili za demokrate. Gospođa Trimbath i njen kolega usporedili su statistike o glasanju i kućevlasništvu kako bi došli do odgovora.

"Otkrili smo da, bez obzira na prihode, kućevlasnici pretežito glasaju za republikance" - kaže Susanne Trimbath.

Dvoje autora kažu da je ovaj trend vidljiv u gradovima, saveznim državama i regijama diljem zemlje. Rezultati njihovog istraživanja objavljeni su u najnovijem izdanju časopisa "The American Enterprise".

Analitičari opisuju migraciju stanovništva iz velikih gradova sjevera i istoka u urbana središta Juga i Zapada, kao što su Orlando, Las Vegas, Atlanta, Dallas i Houston. Ti se gradovi nalaze u pretežito republikanskim saveznim državama.

Autori su također otkrili migracije iz gradova poput San Francisca u manje gusto naseljena mjesta. Kao primjer navode obitelj koja je iz San Francisca preselila u Fresno, gdje su otvorili vlastitu kompaniju i kupili kuću po relativno povoljnoj cijeni.

Demokrati se, kaže Joel Kotkin, nisu prilagodili ovim migracijskim trendovima. Mnogi od njih protive se širenju urbanih područja i koncentriraju se na oživljavanje starih gradskih jezgri. Zato, dodaje Kotkin, "dobivaju glasove u San Franciscu, ali ne i u Fresnu". "Demokrati neprestano kroje svoju politiku prema dijelovima zemlje koji gube stanovnike i na neki način omalovažavaju dijelove zemlje u kojima broj stanovnika raste."

Susanne Trimbath kaže da su četvrti s velikim udjelom kućevlasnika obično stabilne i da su njihovi stanovnici angažirani u raznim društvenim aktivnostima. Kućevlasnici, na primjer, sudjeluju u programima kojima je cilj poboljšati lokalno školstvo. Kako se pokazalo, kućevlasnici češće podržavaju načela Republikanske stranke.

Prema riječima Susanne Trimbath, prijedlozi predsjednika Busha često su upućeni upravo tom segmentu stanovništva. Na primjer, kada govori o predloženoj privatizaciji saveznog mirovinskog sustava, predsjednik često spominje "vlasništvo". "Kad govore o ekonomiji, republikanci se obraćaju ljudima koji su već kućevlasnici. Kada predsjednik govori o 'vlasničkom društvu' i važnosti osobnog vlasništva nad privatnim mirovinskim štednim računima, on se obraća ljudima koji već imaju vlasnički mentalitet."

Joel Kotkin ističe da demokrati gube glasove upravo u predgrađima, u kojima je visok postotak kućevlasnika. Prema njegovim riječima, demokrate čeka još jedan problem – pripadnici manjina iz gradskih centara sele u vanjska predgrađa čim to mogu priuštiti, i to bi moglo dovesti do slabljenja tradicionalne podrške za demokrate među manjinama, koje bi se, kao kućevlasnici, mogle okrenuti republikanskim vrijednostima.

XS
SM
MD
LG