Linkovi

EU: Rješenje slučaja Gotovina 'apsolutno esencijalno' (19/2/05) - 2005-02-18


Još nije vrijeme odluci da li ili ne otpočeti pregovore s Hrvatskom 17. ožujka, odluka će se donijeti kasnije, jako blizu zakazanom datumu početka pregovora. Vrijeme preostalo do 17. ožujka hrvatske vlasti trebaju iskoristiti za ispunjavanje svega onoga što vodi ocjeni potpune suradnje s Haagom, izjavila je predstavnica luxembourškog Predsjedništva.

U ovome će tonu biti i zaključci Ministarskog vijeća, samo puna suradnja i, što je moguće brže, izrupčenje odbjeglog generala Haagu otvaraju Hravstkoj put u pregovarački proces, kaže prijedlog. Zaključci će na nužnost suradnje – po tko zna koji put! – upozoriti i ostale zemlje regije. Države – članice su u potpunosti zaoštrile, točnije rečeno pojasnile zahtjeve, priznaje se samo nešto što se smatra punom suradnjom, u ovom slučaju razrješavanje slučaja Gotovina "apsolutno je esencijalno" za početak pregovora.

Hrvatskoj je Vladi preostalo tih nekoliko tjedana, razdoblje intenzivnog rada se nastavlja, sa zadovoljstvom su i s izvjesnom dozom optimizma primljene informacije da su u Hrvatskoj učijeni i neki konkretni koraci – što je u Bruxellesu dočekano s mnogo više entuzijazma nego li sadržaj pisma sada već bivšeg ministra vanjskih poslova RH.

U pismu, kaže jedan sugovornik – diplomat u EU, niti jedan od navoda glavne tužiteljice haaškog Tribunala nije zanijekan činjenicama, samo frazama. Što se luxembourškog Predsjedništva tiče, vršitelj dužnosti operativnog vodstva Unijom ima težak zadatak da do zakazanog datuma početka pregovora ocijeni što se postiglo i, kako su to opisali Luxembouržani, "je li dostignuta situacija u kojoj možemo početi pregovore".

Obzirom da odluku jednoglasno donosi 25 država što znači da je može blokirati jedna jedina, predsjedavajuća će zemlja tražiti postoji li zajednička pozicija za početak pregovora. Ukoliko je suditi po signalima – jučerašnji iz Poljske zadnji je u nizu – precizna lokacija bjegunca u slučaju da više nije u Hrvatskoj skupa s konkretnim akcijama u smislu razbijanja mreže bjegunčeve potpore formula su uspjeha. Početak pregovora će se, naravno, smatrati uspjehom i za EU, ne samo za Hrvatsku.

XS
SM
MD
LG