Linkovi

Transatlanski odnosi vitalni kao i u doba Hladnog rata (19/2/05)  - 2005-02-18


Pred posjet predsjednika Busha Europi trojica stručnjaka za transatlanske odnose svjedočila su pred kongresnim pododborom za Europu i nadolazeće prijetnje. Njihova poruka glasi: transatlanski odnosi ostaju vitalni kao i u doba Hladnog rata unatoč nedavnim kontroverzama i neslaganjima.

Tijekom puta po Europi predsjednik Bush će posjetiti sjedište Europske unije u Briselu gdje će se, među ostalima, sastati s dvojicom europskih čelnika koji su se snažno usprotivili njegovoj politici u Iraku, njemačkim kancelarom Gerhardom Schroederom i francuskim predsjednikom Jacquesom Chiracom. John Hulsman iz zaklade Heritage kaže da su Amerikanci i Europljani i dalje najpoudaniji partneri jedni drugima.

"Nigdje u svijetu se ne može pronaći pet-šest velikih sila koje će zajedno raditi po bilo kojem pitanju u bilo koje vrijeme. Povezuju nas zajednički interesi i zajedničke vrijednosti. Unatoč svim napetostima i razilaženjima velika je razlika kad se o slobodi govori Europljanima od bilo koga drugoga na svijetu."

John Huslman, međutim, vjeruje da Amerika treba obeshrabriti Europljane da razviju sustav zajedničke politike. S američkog stajališta znatno je lakše nositi se s pojedinačnim zemljama nego neformalnim savezima.

"Kad bi postojala zajednička vanjska i sigurnosna politika i kad bi Europa ostala podijeljena – kao što je to slučaj sada – onda nam Britanci ne bi mogli pomoći sve kad bi i htjeli. Naime, nadglasali bi ih Francuska, Njemačka, Belgija, Grčka i druge zemlje…"

Daniel Hamilton sa sveučilišta Johns Hopkins ističe da se sve strane mogu okoristiti američko-europskom suradnjom. On vjeruje da se radi o savezu koji donosi promjene što se moglo vidjeti nedavno na slučaju Ukrajine.

"Ukrajinska revolucija nas je podsjetila da postoji i takozvana nova Europa, da se mogu razviti nove granice slobode, novi načini kako Sjedinjene Države i Euopa mogu zajedno djelovati kako bi učinili isto što i u srednjo-istočnoj Europi prije nešto više od deset godina. To je velika prilika koja se mora iskoristiti."

Robin Niblett, direktor europskih programa pri Centru za strateške i međunarodne studije, slaže se da Europa i Sjedinjene Države dijele mnoge zajedničke interese. On je, međutim, naglasio da različiti pogledi o raznim važnim pitanjima – kao što su terorizam, međunarodni sukobi i opasnost po okoliš – često spriječavaju učinkovitu suradnju.

"Važno pitanje za budućnost jest – kako transformirati transatlansku zajednicu od zajednice interesa u zajednicu akcije. To će biti teška transformacija. Tranatlantska zajednica je različita i nema protusilu koja bi je držala discipliniranom kao što je bila sovjetska prijetnja."

Stručnjaci za transatlanske odnose sugeriraju da se Sjedinjene Države i europske zemlje usmjere na nekoliko specificičnih područja suradnje kao što su pomoć u rješavanju izraelsko-palestinskog sukoba, kontrola oružja masovnog uništavanja, međunarodna borba protiv terorizma i promoviranje demokracije duž granice Europe. Oni pozdravljaju napore druge Bushove administracije da unaprijedi odnose s dugogodišnjim europskim saveznicima

XS
SM
MD
LG