Linkovi

Sjedinjene Države stoje uz iranski narod (18/2/05) - 2005-02-17


Predsjednik George Bush izjavio je da Sjedinjene Države podržavaju težnje iranskog naroda za slobodom.

"Iranskom narodu večeras poručujem – Dok se zalažete za vlastitu slobodu, Amerika stoji uz vas," kazao je predsjednik.

U intervjuu za televizijsku mrežu Fox, dopredsjednik Dick Cheney je pojasnio predsjednikovu izjavu.

"Predsjednik je želio jasno staviti do znanja da Sjedinjene Države podržavaju težnje iranskog naroda za slobodom i demokracijom. U svojoj izjavi poručio je da želi ohrabriti one koji se zalažu za reforme u Iraku da se usredotoče na izgradnju prave demokracije, koja neće dati ogromnu vlast neizabranom svećenstvu, koje, vjerujemo, predstavlja prijetnju miru i stabilnosti u regiji," rekao je.

Cheney je izjavio da su izbori u Iranu pod vlašću svećeničkog režima "bili narušeni…vladajućim silama".

"One kontroliraju tko može biti uvršten na spiskove kandidata, tako da su mnoge ozbiljne pro-reformske kandidate ispustili sa spiskova. Pojačali su svoju kontrolu nad društvom i time ograničili potencijale mlade generacije da doista izrazi svoju volju," dodao je.

Dopredsjednik Cheney dao je ovu izjavu nekoliko dana nakon što je američka državna tajnica Condoleezza Rice rekla novinarima da "ponašanje iranskog režima na polju poštivanja ljudskih prava i njegovo ponašanje prema vlastitom narodu dostojno prezira." Gospođa Rice je rekla da iransko čelništvo vodi politiku "koja je u sve većem raskoraku s jačanjem trenda prema demokraciji i reformama u regiji". "Izuzetno je važno," rekla je, "da iranski narod ne ostane zaboravljen dok govorimo o reformama u drugim dijelovima Srednjeg istoka."

XS
SM
MD
LG