Linkovi

Zakonom protiv 'tura do koljena' (17/2/05) - 2005-02-16


U Virginiji se ipak može hodati s hlačama obješenim nisko na bokove, razotkrivajući donje rublje!

Zastupnik u parlamentu ove američke savezne države Algie Howell nedavno je predložio usvajanje zakona kojim bi tinejdžeri, kao i hip-hopperi svih dobi i oba spola, bili podložni plaćanju globe od 50 dolara ukoliko njihove široke, ovješene hlače padaju toliko nisko na bokove (ili još i niže) da razotkrivaju donje rublje.

Njegov je prijedlog izazvao ogromnu pažnju javnosti, čak i buru i to ne samo diljem Sjedinjenih Država, nego i u svijetu. Tjerati ljude da povuku svoje hlače prema pasu ograničava njihovo pravo slobodnog izražavanja, slobodu govora … sve slobode ustvari, pisalo je u brojnim gnjevnim pismima upućenim virginijskom zakonodavnom tijelu.

Dapače – stajalo je u mnogim od takvih poruka – taj je prijedlog zakona rasistički, jer ponajviše pogađa crnačke mladiće koji su, kako se tvrdi, započeli trend klizanja hlača niz bokove. Pri tome očito nitko nije mario za činjenicu da je zastupnik Howell i sam crnac i dugogodišnji aktivist za građanska prava. Uostalo, rekoše neki, kakvo pravo ima 67-godišnji 'fosil' govoriti 'nama ostalima' kako se odijevati?

Virginijski zakonodavci jasno su čuli poruku: zakon o preniskim hlačama jednoglasno je doživio poraz već u raspravi na razini radnog odbora. Uostalom možda je vrijeme za zauzimanje čvrstog stava o visini pojasa hlača prošlo već prije par desetljeća. Dječja i mladenačka moda uznapredovala je – ili, točnije, odsklizala! – do točke u kojoj donje rublje nije samo razotkriveno, nego je postalo i 'vrući' modni artikl. Obične gaće, bokserice, tange sada su dizajnirane da bi pristajale ostalim odjevnim predmetima. Kreatorska imena poput Dee Jaya i Tommyja Hilfingera utkana su već u samu pojasnu traku gaća i prva su stvar koja se vidi – željeli mi to ili ne – kada hlače počnu klizati nizbrdo.

XS
SM
MD
LG