Linkovi

Veleposlanica SAD u Siriji opozvana u Washington, na konzultacije (16/2/05) - 2005-02-15


Američka državna tajnica Condoleezza Rice pozvala je natrag u Washington, na konzultacije, američku veleposlanicu u Siriji, dan nakon ubojstva bivšeg libanonskog premijera Rafika Haririja, u Bejrutu. Glasnogovornik Bijele kuće izjavio je da se veleposlanica Margaret Scobey jučer dvaput sastala sa sirijskim dužnosnicima, te izrazila ozbiljnu zabrinutost Washingtona zbog ponašanja Sirije i njezinog utjecaja u Libanonu. Bijela kuća je ponovno pozvala Siriju da povuče svoje postrojbe iz Libanona, nazvavši njezinu vojnu prisutnost u toj zemlji destabilizirajućom silom u regiji.

Inače, snažna eksplozija u Bejrutu, u kojoj je ubijen bivši libanonski premijer Rafik Hariri i još najmanje 14 osoba, gotovo je sigurno bila izazvana bombašem samoubojicom u automobilu, objavio je libanonski ministar unutrašnjih poslova. Rani dokazni materijali ukazuju da se automobil koji je nosio bombu kretao i, kako izgleda, prilazio koloni vozila s premijerom Haririjem tek nekoliko trenutaka prije eksplozije. U Libanonu su zatvorene škole i trgovine s početkom trodnevnog perioda nacionalne žalosti. Sahrana gospodina Haririja bit će održana sutra.

Osude napada dolaze sa svih strana svijeta. Bijela kuća je obećala da će surađivati s Vijećem sigurnosti u kažnjavanju odgovornih za napad. Libanonski oporbeni čelnici krive političke suparnike Rafika Haririja, te pozivaju Siriju da povuče svojih 14 tisuća vojnika iz Libanona. Sirija niječe ikakvu vezu s napadom, a čelništvo te zemlje oštro osuđuje napad. Jedna nepoznata islamistička skupina tvrdi da je izvela napad zbog veza Rafika Haririja sa saudijskom vladom.

XS
SM
MD
LG