Linkovi

Predsjednik Bush od Kongresa zatražio dodatne $82 milijarde, za misije u Iraku i Afganistanu (15/2/05) - 2005-02-15


Predsjednik Bush zatražio je od Kongresa dodatne 82 milijarde dolara, od kojih bi se najveći dio trebao potrošiti na vojne operacije u Iraku i Afganistanu.

U svom priopćenju predsjednik Bush je rekao kako će velika većina tih sredstava biti utrošena da se osigura da američke postrojbe u inozemstvu imaju sve što im je potrebno za zaštitu. Dodao je da će ostatak biti utrošen na obuku iračkih i afganistanskih snaga sigurnosti i kontinuiranu borbu protiv al-Qaide.

U ovom proračunskom zahtjevu nalazi se i 950 milijuna dolara za žrtve tsunamija u Aziji.

Prošli tjedan Bijela je kuća podnijela Kongresu prijedlog proračuna u iznosu od dva bilijuna i petsto milijardi dolara. Zastupnici iz redova Demokratske stranke kritiziraju predsjednika što nije uključio financiranje ovih dviju vojnih operacija u prijedlog ukupnog proračuna.

******

Američka vojska u Iraku priopćila je da je jedan vojnik ubijen, a troje ranjeno u bombaškom napadu na sjeveru zemlje.

U vojnom se priopćenju kaže da je bomba detonirana u blizini jedne vojne ophodnje pokraj mjesta Bakuba. Do ovog dolazi u trenutku kad se predsjednik Bush pridružio drugim svjetskim čelnicima u pohvalnom izražavanju o rezultatima iračkih nacionalnih izbora. Svjetski su čelnici pohvalili rezultate izbora i zatražili od stranaka pobjednica da ne pogoršavaju etničku i vjersku napetost u zemlji.

Ujedinjeni irački savez, koalicija šijitskih stranaka, osvojila je najveći dio glasova, međutim, nije osvojila natpolovičnu većinu. Iračko Izborno povjerenstvo je priopćilo da je kurdska koalicija završila na drugom mjestu s 25 posto glasova, dok je na trećem mjestu s 14 posto glasova koalicija okupljena oko privremenog iračkog premijera Ijada Alavija.

XS
SM
MD
LG